Bli av med dålig lukt från skor direkt med dessa snabba och enkla gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

31 Oktober 2022

Bli av med dålig lukt från skor direkt med dessa snabba och enkla gör-det-själv-medel
Advertisement

Stängda skor värmer oss och skyddar våra fötter, men förhindrar luftutbytet genom att få dem att svettas, ibland till och med rikligt och under alla årstider. När vi behöver ta av oss skorna i närvaro av andra kan vi känna oss lite obekväma på grund av den dåliga lukten som kommer från våra fötter, men också från skorna.

Om med vissa skor den enklaste och snabbaste lösningen för att få dem att bli som nya är att slänga in dem i tvättmaskinen, är det också sant att vi såklart inte kan tvätta dem varje dag. I dessa fall är sprayer och deodoranter därför användbara att spraya inuti dem för att förebygga uppkomsten av dålig lukt eller för att ta bort den. Låt oss ta reda på några gör-det-själv-medel tillsammans.

1. Förebyggande

1. Förebyggande

Creativo

Först och främst kan vi försöka förebygga eller begränsa uppkomsten av dålig lukt med några enkla knep. Lämna alltid skorna utomhus i några timmar och ställ dem inte direkt i skoskåpet när du kommit hem, det hjälper att minska dålig lukt tack vare luftutbytet. Försök att alltid använda strumpor i naturliga och andningsbara fibrer för att minska risken för svettningar och om vi måste ha skor hela dagen kan vi ta med oss ett byte att använda efter att ha fräschat upp fötterna med friskt vatten. Slutligen kan vi ta hjälp av inläggssulor: det finns vissa typer i cederträ som innehåller antibakteriella och svampdödande ämnen, som skyddar foten och förhindrar uppkomsten av dålig lukt.

Advertisement

2. Vinäger och citron

2. Vinäger och citron

Creativo

Vi kan enkelt göra en anti-svettspray med vinäger och citron: vit vinäger absorberar spår av svett och dålig lukt, medan citron är antiseptisk och lämnar en behaglig doft. För att göra detta, fyll en sprayflaska med 500 ml vatten och tillsätt långsamt 150 ml vit vinäger och 100 ml citron. Blanda och applicera på skon.

3. Bikarbonat

3. Bikarbonat

Creativo

Bikarbonat kan användas både i pulverform som spray.

  • som pulver: tillsätt 5 droppar eterisk olja (du kan använda tea tree för en desinficerande åtgärd eller välj efter behag) till två matskedar bikarbonat och strö pulvret inuti skorna;
  • som spray: lös upp 20 g bikarbonat blandat med 20 droppar eterisk olja i 300 ml vatten, spraya sedan på skorna och låt torka.

4. Snabba åtgärder

4. Snabba åtgärder

Det finns också snabba åtgärder, som du kan anta i en nödsituation eller om du har bråttom. Vi listar några av dem:

  • Talk: bland de äldsta hjälpmedlen, strö det i dina skor och låt det verka i en timme innan du borstar dem och tar bort det. Du kan också använda den direkt på dina fötter för att deodorisera dem och förhindra svettningar.
  • Majsstärkelse: kan ersätta bikarbonat i preparaten som anges ovan
  • kattsand: lägg en handfull kattsand i silica i dina skor innan du går och lägger dig: det kommer att absorbera lukterna och nästa morgon kommer dina skor att vara fräscha och väldoftande
  • torktumlarsköjlblad: lägg dem i skorna skor istället för att slänga dem efter att de använts; om de är parfymfria kan du lägga till några droppar eterisk olja.

Det här är bara några av botemedlen: vilka känner du till och använder dig av?

Advertisement