Ta reda på mer om magnetgolv: snygga och lätta att lägga

Hilda Maria Morgan

26 Februari 2023

Ta reda på mer om magnetgolv: snygga och lätta att lägga
Advertisement

Golv är en av de ytor vi fokuserar mest på när det gäller att välja hur huset ska inredas. Faktum är att deras utseende inte bara påverkar inredningens framgång i vilket rum som helst, med tanke på hur stor yta de täcker, utan de är också det mest använda elementet av alla de som utgör en miljö. Våra fötters ständiga trafik, kanske i kombination med tassarna på våra fyrbenta vänner, driver oss ofta att investera i lite mer för att välja material som inte bara är vackrare, utan framför allt mer hållbara.

Ibland gör dock installationskostnader och tid vissa val verkligen omöjliga, så att du kanske avstår från skönheten i dyrbara material som vissa typer av trä eller sten. Lyckligtvis finns det dock en innovativ lösning som är mycket snabbare att installera, så till den grad att man ofta kan föra det själv: magnetgolv.

Advertisement

Denna typ av golv gör att du kan förnya utseendet som gör att du kan förnya utseendet på vilket rum som helst på kort tid, utan att behöva spendera en förmögenhet på arbetare, och sedan kunna njuta av många olika ytbehandlingar. Golvet är i själva verket sammansatt av magnetiska plattor, gjorda av termoplastiskt material, och ger liv åt en vacker och motståndskraftig yta.

Som du kan se i videon ovan finns det två byggstenar i ett magnetiskt golv:

  • Mattan av mycket tunt metalliskt material, som vilar på marken, på botten;
  • Magnetiska plattor, som i de flesta fall är gjorda av PVC och kan då ha en myriad av ytbehandlingar för att simulera utseendet på trägolv med mera.

Inget lim eller cement! Faktum är att när kakel och matta kommer i kontakt skapas ett magnetfält som säkerställer ett stadigt grepp om varje del av golvet, utan risk för att de olika plattorna glider runt på madrassen eller rör sig när man går på dem.

Leroy Merlin

En viktig försiktighetsåtgärd är dock att perfekt rengöra hela ytan som först kommer att täckas av mattan och sedan av plattorna: du måste se till att det inte finns skräp av något slag, att det är perfekt jämn och att det inte finns några sprickor eller springor. Som mest måste därför denna yta återställas innan mattan placeras.

Med vederbörlig noggrannhet är det alltså möjligt att lägga denna typ av golv på golvvärmesystem.

Så om du vill renovera eller i alla fall förnya utseendet på ditt hem kan ett magnetgolv vara svaret, eftersom du även kan lägga det på ett befintligt golv! Vad tycker du?

Advertisement