Få bort lukten av friterad mat från dina kläder med rätt tips och tricks

av Hilda Maria Morgan

23 Februari 2023

Få bort lukten av friterad mat från dina kläder med rätt tips och tricks
Advertisement

Friterad mat är nog det vi tycker om och älskar mest från den goda matlagningen. Och ibland är det okej att ägna sig åt det. Även om det, bland dess nackdelar, förutom det faktum att det inte precis är lämpligt för en hälsosam och balanserad kost, även lämnar efter sig en dålig lukt efter tillagning och konsumtion av den.

Rummet, kläderna och håret blir genomdränkta i lukten till den grad att det är ganska svårt att få bort den. Och om inget görs för att ingripa kan lukten av friterat kvarstå i dagar. Det finns dock vissa försiktighetsåtgärder att vidta och några mycket giltiga knep för att göra kläderna fräscha och parfymerade både utan att tvätta dem och, när det verkligen inte kan göras på annat sätt, genom tvätt.

Vi visar dig allt nedan.

Advertisement
a_1steak_sauce/Reddit

a_1steak_sauce/Reddit

I förväg och före allt annat, för att förhindra att lukten av friterad mat stannar kvar i huset och impregnerar kläderna, finns det några försiktighetsåtgärder som är smarta att vidta:

  • Håll alltid köksfläkten ren och byt filter vid behov.
  • Se till att omgivningen är väl ventilerad vid fritering, öppna balkonger och fönster så mycket som möjligt.
  • Stäng dörrarna till de andra rummen för att säkerställa att lukten begränsas så gott som möjligt till köket.
  • Om du har rockar, jackor och accessoarer på en galge nära köket, flytta dem till ett annat stängt rum.
  • När du kan, sätt upp håret för att delvis skydda det från lukten.

Advertisement
Amazon

Amazon

När dina kläder är impregnerade med lukten av friterad mat och du inte har tid att tvätta dem eftersom du behöver dem direkt, har du fortfarande mer än ett alternativ:

  • Du kan hänga plagget på en galge och spraya ånga på det med strykjärnet. Ångpartiklarna hjälper till att eliminera lukten.
  • Du kan hänga plagget utomhus för att lufta med kvistar av rosmarin, lavendel eller lagerblad fästa på det.
  • Eller så kan du torktumla dina kläder och köra dem i en torkcykel med en påse full av lavendel eller torkade citrusskal inuti.

Dessa medel är dock bra i nödfall, när du inte har tid att tvätta kläderna eller i alla fall när de inte är så impregnerade av lukt att det räcker att delvis få bort lukten. Annars krävs tvätt. Och eftersom den friterade maten kan vara så långlivad på tyger att den inte ens försvinner med vatten, vore det bra att använda speciella knep även när du tvättar dem. Det vanligast och mest rekommenderade är att låta kläderna ligga i blöt i en lösning av vatten och bikarbonat, vit vinäger eller äppelcidervinäger innan du tvättar dem som vanligt.

Hade du redan provat några av dessa strategier?

Advertisement