Hur putsar man fönster utan att lämna ränder? Alla tips för att lyckas

av Hilda Maria Morgan

19 Februari 2023

Hur putsar man fönster utan att lämna ränder? Alla tips för att lyckas
Advertisement

De som ofta behöver göra rent fönster och glas vet hur tröttsamt och aldrig helt tillfredsställande det kan vara. Detta är fallet framför allt på grund av de irriterande ränderna som snabbt skapas och inte försvinner lika snabbt när man försöker lösa problemet.

I verkligheten, även om det verkar ganska svårt att åtgärda saken, är det bara en fråga om knep och försiktighetsåtgärder som ska vidtas före, under och efter rengöringen. Tillsammans med dessa kommer rätt redskap och rätt produkter att göra den urgamla uppgiften mycket lättare genom att återställa glansen till balkonger och fönster. Och det är inte sagt att dessa produkter nödvändigtvis behöver vara kemiska.

Här kommer några värdefulla tips för en grön men verkligt effektiv rengöring.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Med utgångspunkt från tvättmedlet som ska användas kan det enkelt förberedas hemma med naturliga och lättillgängliga produkter. Du behöver bara:

  • Vatten
  • Ekologiskt diskmedel
  • Citronsyra

Gå tillväga genom att blanda 1 liter vatten, två teskedar ekologiskt diskmedel och två teskedar citronsyra i en behållare. För att ge extra känsla av parfym och fräschör kan du tillsätta några droppar eterisk citronolja. Häll över lösningen till en spraybehållare och din glasrengöringslösning är klar.

Advertisement
Pexels

Pexels

Vid det här laget, innan du sätter igång med att rengöra fönstren, se till att armaturerna är rena och fria från damm och, om de inte är det, rengör dem. Annars blir arbetet med fönsterputsningen värdelöst och bortkastad tid. Och välj, om du har möjlighet, en molnig dag snarare än en solig dag. I motsats till vad det kan tyckas, hjälper solen inte fönsterputsning eftersom den torkar vätskor direkt, vilket ökar möjligheten att skapa ränder. Med dessa premisser är du redo för att rengöra fönstren i två steg:

1.       Spraya produkten rikligt på glaset och rengör med en mikrofiberduk. Om det behövs, upprepa operationen två gånger och lämna glaset ganska blött.

2.       Gå vidare till att torka, använd tidningspapper eller gamla bomullskläder som inte lämnar ludd. Se till att de är torra både utvändigt och invändigt.

Efter dessa enkla steg kommer glasen vara helt skinande. För att göra jobbet enklare och bättre, upprepa det minst en gång i månaden.

Nu är det ända som saknas att önska dig lycka till!

Advertisement