Få mögel att försvinna från tätningarna på tvättmaskinen med ett enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

16 Februari 2023

Få mögel att försvinna från tätningarna på tvättmaskinen med ett enkelt knep
Advertisement

Vi vet alla att tvättmaskinen, precis som alla hushållsapparater, behöver regelbundet underhåll för att förhindra att rester av smuts, hår och kalkavlagringar blir hinder eller skapar beläggningar inuti den, vilket också kan skada tvättmaskinens funktion, och i vilket fall som helst fördärva resultatet av tvätten.

Eftersom det dessutom är en apparat som ständigt arbetar med vatten, vars inre delar därför nästan alltid är fuktiga, finns det en allvarlig risk för att mögelfläckar bildas, särskilt på de mest dolda punkterna, som i vecken i gummit i dörren. Hur får man dem att försvinna? Det finns en enkel och framförallt enkel metod som är värd att testa.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vanligtvis rengör vi dörrtätningen genom att spraya den med vårt favoritrengöringsmedel (eller gör det själv-medel), och gnuggar det med trasor, svampar eller till och med gamla tandborstar tills vi lyckas radera fläckarna. Det är förvisso en effektiv metod, men den tvingar oss att ägna lite extra tid åt att böja på ryggen eller knäböja och arbeta med mycket möda och besvär.

Om du däremot vill spara tid och slippa ansträngning kan du prova att använda ett lite annat botemedel. Allt du behöver är:

  • en svamp, tex en disksvamp; eller en mjuk trasa eller en gammal handduk som inte längre används, från vilken du skär ut en bit (den måste lätt kunna passa in i tätningen)
  • Vit vinäger, eller milt blekmedel eller väteperoxid
  • Natriumbikarbonat

Hur man går till väga? Det är verkligen superenkelt

1.       Impregnera svampen (eller tyget eller handduksutklippet) med vit vinäger (eller blekmedel eller väteperoxid)

2.       Utan att vrida ur den, slick in den i gummitätningen, i kontakt med de punkter som påverkas av mögel eller smuts. Om det finns flera är det bästa att använda trasa eller handduk, som kan täcka mer utrymme, eller skära svampen på mitten eller använda en till.

3.       Låt verka i en halvtimme eller mer. Då kommer smutsen att ha löst upp sig, och möglet kommer också att lossna.

4.       Ta bort svampen (eller andra använda föremål), krama ur dem och skölj dem noggrant.

5.       Häll bikarbonat i tätningen.

6.       Ta svampen igen och gnugga lätt för att ta bort allt. Kom ihåg att inte använda den nötande sidan av svampen.

7.       Nu är det dags att skölja eller starta en tom tvättcykel med vit vinäger (eller milt blekmedel), som också kommer att tjäna till att underhålla resten av tvättmaskinen.

Tiden du har lagt ner på att städa kommer att ha minskat kraftigt, och medan svampen gör sitt jobb kommer du att kunna ägna dig åt något annat!

Advertisement