Ta reda på hur du får golv att glänsa och lukta gott med hjälp av Marseille-tvål

av Hilda Maria Morgan

10 Februari 2023

Ta reda på hur du får golv att glänsa och lukta gott med hjälp av Marseille-tvål
Advertisement

Det är alltid trevligt att komma in i ett hus och känna en ren doft, speciellt den från nytvättade golv: den sprider sig i hela rummet och ger verkligen en känsla av fräschör och renhet. För att uppnå detta resultat köper vi ofta en hel rad tvättmedel som passar vår typ av golv, med olika dofter som vi kanske till och med vill byta ofta. Men det finns alltid också en uråldrig metod, husmödrarnas, som garanterar utmärkta resultat, en behaglig doft (och, om så önskas, ytterligare anpassningsbar) och passar alla ytor.

Det handlar om, ni har nog redan gissat, Marseille-tvål, den som i sin ursprungliga formulering endast är gjord av olivolja, soda och vatten. Numera kan de även framställas med andra vegetabiliska oljor, och mycket ofta är de berikade med viss arom (även konstgjord). Den är dock en mycket effektiv tvål för att avfetta och rengöra grundligt, och utan att vara aggressiv på ömtåligare ytor som trä, marmor eller granit.

Hur använder man den för att göra DIY-golvtvättmedel?

Advertisement
Creativo

Creativo

  • För golv av keramik eller stengods måste du lösa upp 2 matskedar Marseille-tvålflingor i en hink med varmt vatten. Sedan används allt på vanligt sätt (med mopp, trasor, etc). Om du vill kan du lägga till vit vinäger, eller också bikarbonat.
  • För trägolv är det istället alltid nödvändigt att använda ytterst lite vatten, och torka allt ordentligt för att förhindra att det blir deformerat. Så du kan använda bara två eller tre liter som mest, och använda en sked Marseille-tvål. För att använda produkten på golvet rekommenderas det alltid att använda en speciell mopp, eller mjuka och alltid perfekt urvridna trasor.
  • För marmor- eller granitgolv, gör som i det första fallet, men tillsätt aldrig vinäger. Istället kan du använda bikarbonat.
  • Eftersom det tar lite tid att riva tvålen är det alltid smart att ägna sig åt att reducera en tvål (eller också bara hälften) till flingor och sedan förvara dem i en tätt sluten glasburk. Annars kan du överväga att späda tvålen direkt i varmt vatten för att skapa ett flytande tvättmedel. Allt du behöver göra är att lösa upp tvålen som är reducerad till flingor eller inte för stora bitar i lite vatten (överväg att börja med ungefär en halv liter för en tvålbit, tillsätt eventuellt mer för att förhindra att den bränns). Den kommer fortfarande att vara koncentrerad och behöva spädas ytterligare i vatten för olika användningsområden, men du måste fortfarande ta lite mer: om indikationen till exempel är för en sked flingor, kommer det att behövas en och en halv sked eller två av den flytande.

Du kan sedan lägga till 5-10 droppar av en eterisk olja till alla preparat som just rekommenderats: mynta, citrus eller lavendel passar väldigt bra till doften av Marseille-tvål!

Advertisement