Alltid glänsande kranar? Tricket är vaselin

av Hilda Maria Morgan

14 Februari 2023

Alltid glänsande kranar? Tricket är vaselin
Advertisement

Vi använder kranarna i vårt hem varje dag, och kanske är vi också noga med att alltid hålla dem i utmärkt skick, men förr eller senare kommer spåren av kalk och smuts tillbaka för att pryda dem. Och det går ofta väldigt snabbt för att vi ska lägga märke till utseendet på de glorior som lämnats kvar av vatten som torkar på metallen igen: i själva verket är det stålkranarna, ofta favoriterna i badrummet, köket och därutöver, som fläckarna verkar märkas mest på. Men när dessa kranar är helt rena och glänsande verkar de också få resten av rummet att glänsa med renhet.

Hur kan vi hjälpa oss att arbeta mindre för att uppnå ett sådant resultat, i denna ständiga kamp mot kalksten? Det finns så många knep att prova, och ett som är väldigt enkelt och inom allas räckhåll är att använda vaselin.

via https://www.youtube.com/watch?...

Advertisement
Video Tutorial via come cucinare/YouTube

Video Tutorial via come cucinare/YouTube

Den som visar oss proceduren för metoden i fråga är också en populär video på YouTube-kanalen come cucinare (hur man lagar mat).

Naturligtvis börjar allt med rengörandet av kranen: i videon är kranen redan i utmärkt skick. Det finns bara några få färska fläckar kvar av vatten. Allt som behöver göras i det här fallet är därför att blöta en mikrofiberduk med vatten, vrida ur den väl och torka av den över hela kranen för att förnya rengöringen och förbereda den för nästa steg.

Om du istället har en kran som behöver mer uppmärksamhet, innan du provar med vaselinet måste du få den tillbaka till ett optimalt skick, utgå från metoder du föredrar för att ta bort eventuell smuts: vit vinäger eller citron eller citronsyra är favoriterna bland gör det själv-metoderna, om du inte vill ta till specifika tvättmedel.

Hur man applicerar vaselinet.

Vaselinet ska spridas på en ren yta, som sett, men också torr.

Så förse dig med lite toalettpapper (men även mocka- eller mikrofiberdukar om du så vill) och torka alla delar av kranen ordentligt.

Ta nu en tesked och ta bara lite vaselin från förpackningen: använd alltid teskeden, du kommer att lämna små mängder på alla delar av kranen. Överdriv inte, sikta på att bara lämna en tunn slöja av produkt i slutet av jobbet.

Beväpna dig med toalettpapper och använd det för att sprida vaselinet med snabba rörelser, precis som om du putsade kranarna. Fortsätt göra detta tills inga ränder märks och kranen är perfekt glänsande.

Du kan se varje steg mer detaljerat i videon, där du också kommer att uppskatta hur vaselinskiktet gjorde metallen ännu mer hydrofob. Vattenfläckarna kommer inte att bildas igen så snart. Och om du fortsätter att titta på videon får du reda på hur du använder vaselin även för spisen och för en tredje användning!

Är du redo att tunna ut rengöringarna med detta trick?

Advertisement