Svart vardagsrum: 9 oemotståndliga förslag för en okonventionell inredning

Hilda Maria Morgan

12 Februari 2023

Svart vardagsrum: 9 oemotståndliga förslag för en okonventionell inredning
Advertisement

Svart är en av de färger som anses tabu i inredningsdesign, eller snarare: en som är svår att hantera, med vilken misstag lätt kan göras som kan äventyra en miljös livsduglighet. Naturligtvis, om svart är begränsat till ett fåtal inredningstillbehör är det inga problem, men om du funderar på att måla alla väggar i vardagsrummet eller de flesta av de exponerade ytorna med denna djupa och fascinerande nyans, måste du göra det med försiktighet och studera situationen väl.

Det finns några nödvändiga förutsättningar och några knep för att lyckas med svarta väggar och möbler: det är en elegant färg, men också en som fångar ljuset och inte ger det tillbaka, därav risken att ge vardagsrummet en hoptryckande känsla vilket istället borde vara en välkomnande plats, där man kan koppla av ensam eller i sällskap med gäster. Ta en titt nedan på några exempel på ett framgångsrikt svart vardagsrum.

Advertisement

Svart och vitt: det är den säkraste kombinationen, den som du gör minst misstag med. Med ett vitt tak, några lika vita väggar och ett ljust golv är det inte svårt att leka med väggmöbler eller hela delar av svarta väggar, även i en matt finish. Även när det gäller soffor och inredning kan man överväga att satsa allt på denna kombination, eventuellt berikad med bara en annan naturlig nyans för att göra allt lite mer välkomnande.

Ädelstenar på svart bakgrund: vi pratade om förutsättningar och knep. När det gäller det förstnämnda, om man vill ha ett överflöd av svart, måste vardagsrummet vara tillräckligt stort men framför allt fullt (vi skulle kunna säga översvämmat) av naturligt ljus och sedan även konstfullt belyst med artificiellt ljus. När det gäller knepen istället, för att dämpa monotonin i en färg som riskerar att göra att man tappar uppfattningen om volymer och djup, är det trevligt att använda den som en neutral bakgrund för att framhäva djärva, livliga penseldrag, med toner som påminner om ädelstenar: ametist, rubin, smaragd och så vidare!

Advertisement

Svart och guld: svart passar mycket bra till metalliska accenter, såväl som tillsammans med vissa djurmönster. Om dessa är i din smak, våga då en liknande kombination för att liva upp de svarta väggarna.

Svart och senap: det är den lite mer naturliga versionen av ovanstående kombination, och det lämnar även utrymme för grått i färgpaletten för att röra sig inom för att komplettera vardagsrumsmöblerna.

Oväntade detaljer: i namnet av den så kallade "maximalistiska" smaken, som samlar material, former och färger i ett uppenbart kaos, kan en eklektisk blandning av möbler som verkar komma från olika tidsepoker och olika delar av världen hitta en idealisk bakgrund i den svart färgen.

Advertisement

Rustikt: när man tänker på rustik inredning är den dominerande färgen vit, avbruten av detaljer i trä, korg, rep och så vidare. Men att använda svart skapar direkt en nyfiken atmosfär som blandar rustikt och modernt på ett fascinerande sätt.

Svart tak: det måste studeras för att man ska förstå vilken del av ett rum, mellan väggarna och taket, det är som ska målas i en starkt kontrasterande ton som är mycket mörkare än resten för att få en hel serie optiska illusioner. I allmänhet, om väggarna är ljusa och endast täckta upptill av mörk färg som fortsätter upp i taket, kommer detta att få till följd att rummet ser lite mindre ut, att taket är lägre än det faktiskt är. Alltså, snyggt, men lämplig för mycket rymliga miljöer.

Advertisement

Fondvägg, även i trä: när du vill skapa en fondvägg hittar svart ofta ett sätt att glida in i inredningen. Om det bara täcker en del av en vägg, eller ett hörn av rummet, kommer det inte att överväldiga allt annat. Och det är originellt att göra den i trä, både med lameller och paneler med lister.

Svarta tavlan: en trend som alltid hittar några beundrare av de mest kreativa sinnen är väggen målad med griffeltavla-effekt, för att dekoreras (även) med teckningar gjorda med krita. Och med tanke på att den traditionella tavlan är svart... Är detta ett knep för att ha den svarta färgen i vardagsrummet!

Skulle du vilja ha ett svart vardagsrum som dessa?

Advertisement