Madrassrengöring: ta reda på hur du får de olika typerna av fläckar att försvinna

av Hilda Maria Morgan

12 Februari 2023

Madrassrengöring: ta reda på hur du får de olika typerna av fläckar att försvinna
Advertisement

Det finns städningar som inte behöver göras särskilt ofta, men när det är dags måste de mötas med omsorg och tålamod. En av dessa är madrassens: såvida inte någon exceptionell händelse inträffar som gör att saker och ting skyndar på, är det i allmänhet tillrådligt att rengöra den ett par gånger om året. Och vid de tillfällena är det lätt att upptäcka fläckar på grund av våra kroppsvätskor, framför allt svett, som inte är trevliga att se på men framför allt inte är särskilt hygieniska.

Återigen, fläckar av olika ursprung kan dyka upp när som helst, och för dem är det bra att agera så snabbt som möjligt, men hur? Läs vidare för att ta reda på de rekommenderade åtgärderna beroende på vilken typ av fläck som ska behandlas.

Advertisement
Creativo

Creativo

När du börjar rengöra din madrass, oavsett om det är för att göra det ordentligt eller bara för att deodorisera den, är det första viktiga steget att använda en dammsugare för att ta bort all smuts från ytan. Och om enheten du har hemma också är utrustad med tillbehör för att dra ut smuts djupt ner från klädseln, använd dem då försiktigt på hela madrassen, inklusive sidorna.

När det gäller de möjliga lösningarna för rengöring, kommer de mest användbara i de flesta fall här:

  • Väteperoxid, flytande diskmedel (eller flytande Marseille-tvål) och bikarbonat.

    Fyll en liten sprayflaska med väteperoxid, tillsätt sedan en tesked diskmedel och en sked bikarbonat, blanda väl, skaka och spraya på området som ska behandlas, låt verka i cirka tio minuter. Spraya lite mer och dutta, gnugga försiktigt med en mjuk trasa tills fläcken är borta.

  • Vid illaluktande fläckar kan även naturliga enzymatiska fläckborttagningsmedel användas, som de som säljs för fläckar orsakade av hundar och katter.
  • Citronsaft och salt: skapa en pasta i en liten skål och applicera den på fläcken med en svamp och låt den sedan verka i minst en halvtimme eller till och med en timme. Använd sedan en ren handduk eller mikrofiberduk för att torka bort allt.

I synnerhet beroende på typen av fläck:

  • Vid blodfläckar är det lämpligt att använda väteperoxid. Alternativt är ett skonsamt blekmedel (av syre, utan klor) också ett bra alternativ. De enzymatiska fläckborttagningsmedel som nämnts tidigare är också lämpliga för denna typ av fläckar.
  • För svett- eller urinfläckar: alla de tre metoderna ovan fungerar bra.
  • När det gäller kaffe-, te-, mjölkfläckar: när en olycka inträffar med frukost som äts i sängen, är det bästa att agera snabbt med en pasta av bikarbonat, vatten och salt.

Några andra användbara tips:

  • Om madrassen är traditionell (inte av latex eller memory foam), när det är dags att rengöra var sjätte månad, lägg ut den för solen i några timmar efter att du har rengjort den ordentligt.
  • Satsa på bra madrasskydd, kanske ett par så du kan varva dem, så att det är dessa som blir fyllda av smuts och madrassen förblir väl skyddad.

Lycka till!

Advertisement