Köksmöbler impregnerade med doft av mat? Få det att försvinna med enkla knep

av Hilda Maria Morgan

06 Februari 2023

Köksmöbler impregnerade med doft av mat? Få det att försvinna med enkla knep
Advertisement

I de allra flesta fall är möblerna - särskilt väggskåp och hyllor - som finns i köket gjorda av trä. Det är ett extremt vackert, mångsidigt material, som med sina tusen ytfinishar kan ge liv åt inredning av alla de slag. Men träet har också en liten nackdel: det suger lätt upp de starka dofterna som kommer från spisen och täcks ständigt med en hinna av fett som orsakas av ångorna, och ibland till och med stänk, från vissa steg i tillagningen av våra favoriträtter.

Så, särskilt för möblerna som finns nära spisen, är det lämpligt att regelbundet utföra en lite mer grundlig rengöring, som förutom avfettning också lämnar en behaglig doft, vilket eliminerar den lukt som orsakas av veckor av matlagning.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Vit vinäger: det är den första lösningen vi alla tänker på, men var försiktig! Den kan användas, sparsamt och inte för ofta, bara på trä som inte är lackerat, annars riskerar du att skada det. Späd ett glas vit vinäger i en halv liter varmt vatten, tillsätt 5 droppar av en valfri eterisk olja, tex citrus, blanda och spraya med en sprayflaska och använd en mjuk trasa för att gnugga. Använd vid behov en andra mjuk fuktig trasa för att skölja och torka till sist med en tredje trasa för att undvika överskott av fukt som alltid är skadlig för träet.

    Vanligtvis rekommenderas vinättika eller alkoholvinäger, men i det här fallet kanske äppelvinäger skulle ha en behagligare doft, och du kan till och med experimentera, med den eteriska oljan, med 2 eller 3 droppar eterisk olja av kanel.

  • Marseille-tvål: fyll en balja med varmt vatten och häll i ett par matskedar Marseille-tvål, blanda väl och doppa (krama ordentligt) mikrofiberduken eller den mjuka svampen för att tvätta väggskåpen.

  • Citronsaft: istället för vinägern i den första metoden kan du också använda ett glas citronsaft. Alternativt kan du lösa upp en stor sked citronsyra i vattnet i ditt gör det själv-rengöringsmedel.

  • Om möblerna inte är särskilt smutsiga, men du bara vill eliminera den dåliga lukten, häll två fulla matskedar bikarbonat och 10 droppar eterisk olja i en balja med varmt vatten, gärna eterisk olja av tea träd, mynta, lavendel eller citrus.

     

Är du redo att sprida behagliga dofter i hela köket?

Advertisement