Lakan, handdukar och kökshanddukar: kan de tvättas tillsammans?

av Hilda Maria Morgan

03 Februari 2023

Lakan, handdukar och kökshanddukar: kan de tvättas tillsammans?
Advertisement

Att tvätta är ett grundläggande moment i hushållsstädning, inte bara för att det gör att vi alltid kan ta på oss rena och väldoftande kläder, utan också för att våra plagg kan desinficeras genom att de tvättas i tvättmaskinen för att förhindra överföring av potentiellt skadliga bakterier. Förutom indelningen efter färg, nödvändig för att undvika jobbiga tvättproblem, rekommenderar många också att tvätta handdukarna separat från allt annat, att undvika att till och med blanda dem med kökshanddukar och dukar.

Är denna försiktighetsåtgärd verkligen nödvändig? Eller är det möjligt att tvätta dem tillsammans med rätt försiktighetsåtgärder? Mattia förklarar det för oss i en video på sin YouTube-kanal.

Advertisement
Creativo

Creativo

Det är god praxis att separera handdukar, lakan och kökshanddukar från alla andra föremål av hygieniska skäl: i själva verket kan mögel och bakterier samlas på dessa tyger vid användning, som i blandad tvätten kan sprida till kläderna. Men är det verkligen nödvändigt att separera tvätten även när det gäller handdukar och kökshanddukar?

Svaret är nej, om du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. Det är faktiskt möjligt att få en perfekt sanerad och ren tvätt även genom att blanda dessa två typer av tyger, med hänsyn till tvättemperaturerna och de produkter vi använder.

  • Förbehandla de svåraste fläckarna genom att blötlägga plaggen i varmt vatten och bikarbonat; du kan också lämna dem liggandes i blöt en halv dag innan du lägger dem i tvättmaskinen.
  • Tvättemperaturen får aldrig vara lägre än 60 grader; om tygerna är vita eller i alla fall inte kommer att blekas är det bättre att tvätta dem på 90 grader.
  • Det bästa är att ladda tvättmaskinen till 80 %, speciellt om tvätten är kraftigt smutsig.
  • Pulvertvättmedel är att föredra, det är effektivare vid höga temperaturer, eftersom det innehåller aktivt syre, som kommer att desinficera tygerna under tvätten.
  • För kraftigt smutsig tvätt, tillsätt ett annat syresättningsmedel, till exempel ett aktivt syrefläckborttagningsmedel eller ett milt blekmedel.

Med dessa knep behöver du inte längre skilja handdukarna från kökshanddukarna! Se videon på YouTube-kanalen @La casa di Mattia för en mer detaljerad förklaring!

Advertisement