Ett ekonomiskt och miljövänligt gör det själv-rengöringsmedel för hela huset

av Hilda Maria Morgan

02 Februari 2023

Ett ekonomiskt och miljövänligt gör det själv-rengöringsmedel för hela huset
Advertisement

Att optimera sitt inhandlande är ett mål som är bekvämt för alla: att hitta de mest hållbara produkterna, eller de mest mångsidiga, innebär nästan allt sparande av tid och pengar. Det gäller även när det kommer till rengöringsprodukter. Det finns givetvis ytor eller material i varje hem som kräver specifik skötsel med rätt produkter, men för det mesta av den vanlig städningen kan även antalet rengöringsmedel som vi köper kraftigt minskas.

Man skulle faktiskt till och med kunna gå så långt att man bara använder ett, tillberedd hemma med utgångspunkt från enkla ingredienser: man väljer alltså hur mycket man ska göra, det delas upp i flera doser som kan användas i de olika rummen och med bara ett rengöringsmedel du kan agera överallt. Det vi erbjuder nedan är baserat på mjuk kaliumtvål, dvs, mormors gula tvål. Läs vidare för att ta reda på vad du behöver och hur man gör.

Advertisement
Paolo/Amazon

Paolo/Amazon

Man kan även lätt köpa den på nätet och i sin traditionella form är det en lite mjuk och klibbig limpa, som man ofta föredrar att redan skära i kuber (vissa formar dem sedan helt enkelt med händerna för att göra bollar), så att den är redo att använda, eftersom det är mycket lättare att dosera så.

Vad behövs:

  • 100 gram mjuk tvål
  • en halv liter vatten
  • en sked väteperoxid

Hur man går tillväga:

1.       Hetta upp vattnet i en kastrull

2.       Tillsätt den mjuka tvålen och låt den smälta, rör om med en träslev för att få det att smälta snabbare

3.       Så fort den är smält och väl blandad, låt svalna

4.       Tillsätt väteperoxiden

5.       Häll upp i en sprayflaska med lämplig kapacitet.

Här har du en mångsidig avfettningsspray, precis som så många som du kan köpa.

Advertisement
Pexels

Pexels

Om du däremot vill förbereda ett lite tjockare flytande tvättmedel, som du sedan kan lösa upp i varmt vatten för att tvätta golvet, hälla på en svamp för att tvätta hyllor eller badrumsinredning, samt för att tvätta kläder, då behöver bara öka dosen av tvål som ska lösas i vatten, och därmed ändra proportionerna. Du kan experimentera, eventuellt genom att dubbla mängden tvål. Och du kan också ge den en välkommen doft genom att tillsätta 10 droppar av en valfri eterisk olja.

Kort sagt, att ha några enkla ingredienser hemma kan visa sig vara lösningen för att undvika många olika inköp!

Advertisement