Bli verkligen av med dammet i ditt hem med dessa enkla knep

av Hilda Maria Morgan

01 Februari 2023

Bli verkligen av med dammet i ditt hem med dessa enkla knep
Advertisement

Av alla operationer som vi måste utföra när vi städar huset är kanske det jobbigaste att ta bort damm: inte bara på grund av de irritationsmoment som genereras av den oundvikliga spridningen av invasiva partiklar i luften när den tas bort, utan också och framför allt för att du redan efter en mycket kort tid säkerligen måste börja om från början. Huset verkar generera damm i en otrolig hastighet och det tar bara några dagar för allt vårt arbete att omintetgöras av det tunna matta lagret som återigen kommer att ha lagt sig överallt i hemmet.

Visste du att det finns knep för att verkligen eliminera det och bromsa dess uppkomst? Låt oss upptäcka dem tillsammans.

Advertisement

1. Ordning

1. Ordning

Creativo

Det kan tyckas banalt, men den första hemligheten för att ha ett dammfritt hem är ordning och reda. Ansamlingen av ett stort antal föremål på ytorna av våra möbler, hyllor och skåp är en tydlig inbjudan för att damm ska lägga sig och ju fler föremål som placeras i sikte, desto mer damm kommer att lägga sig på dem. Om du inte har så mycket tid till förfogande är det bäst att lägga in allt krimskrams och andra prydnadsföremål i en garderob eller vitrinskåp som, hur vackra de än är, tar lång tid att rengöra och behöver dammas väldigt ofta. I garderoberna är det bäst att förvara oanvänt linne i lådor och lufttäta påsar; du får mer utrymme och minskar risken för ansamling av damm och smuts.

Advertisement

2. Tyg

2. Tyg

Creativo

När du städar huset är det viktigt att börja med tygerna, genom att piska mattorna på balkongen eller i trädgården och sedan dammsuga dem noggrant minst en gång i veckan, oftare om du har husdjur hemma. Gardiner bör tvättas minst två gånger om året för att säkerställa att de alltid är rena och fria från damm. Soffor och kuddar måste noggrant rengöras från varje smula och rester, se till att nå in i alla veck där smuts ofta lägger och gömmer sig. Sängkläder bör också bytas ofta, minst en gång i veckan, oftare vid varmt väder. När du byter linne, ta ut madrassen och kuddarna och skaka dem kraftigt, det hjälper till att befria dem från damm och kvalster, liksom att dammsuga dem. Madrassen ska vändas två gånger per år.

3. Damma

3. Damma

Creativo

För att damma använd endast mikrofiberdukar, de är de enda som effektivt kan ta bort damm tack vare deras antistatiska kraft som drar åt sig dammet. För att förlänga varaktigheten av deras verkan kan du fukta dem med en blandning av vatten och vit vinäger, vilket också kommer att tillföra en desinficerande och polerande verkan till dammandet. Kom alltid ihåg elementen när du utför denna operation: de är en av huvudpunkterna där damm hamnar och på vintern, under användningen sprider de det i hela rummet. Tvätta dem noggrant två gånger om året, på våren efter att de stängts av och på hösten innan de sätts på igen. Efter användning, tvätta dina mikrofiberdukar i tvättmaskinen utan sköljmedel, för att förhindra att de tappar sin antistatiska kapacitet. För rengöring av golv, använd istället en kvast och sopskyffel dagligen och använd dammsugaren minst två gånger i veckan. Den sistnämnda måste också alltid vara ren: varje gång du använder den, se till att filtret är fritt från rester, för att undvika att dammet åter cirkulerar direkt efter att du har dammsugit.

4. Tvätta

4. Tvätta

Creativo

Den sista operationen, men inte den minsta, är att tvätta golven, vilket gör att du kan samla upp de sista resterna från tidigare städoperationer. Detta kan du göra antingen med en trasa eller en mopp, vill du använda naturliga produkter kan du använda vatten med vit vinäger eller bikarbonat eller Marseille-tvål, beroende på vilken typ av golv du har hemma. Golvtvätt bör göras minst två gånger i veckan för att förhindra att damm lägger sig igen på kort tid.

Vilka strategier använder du för att eliminera damm?

Advertisement