Desinficera disksvampar i mikron: det tar bara 3 minuter

av Hilda Maria Morgan

02 Februari 2023

Desinficera disksvampar i mikron: det tar bara 3 minuter
Advertisement

Ibland hinner vi inte fylla diskmaskinen tillräckligt för att starta en disk, utan innan vi kört igång den behöver vi något som vi har placerat där i. I andra fall kanske man inte har någon diskmaskin i hemmet: oavsett orsaken är det ganska troligt att vi alla ofta tar till disksvampar, med diskmedel och armmuskler.

Vi vet alla att de efter varje användning också ska tvättas själva, med lite diskmedel och sköljas noggrant, men det betyder inte att de verkligen desinficeras. Även med den noggrannheten lurar ändå bakterier inuti varje svamp, redo att komma i kontakt med nästa disk som ska diskas. Hur sanerar man ordentligt och på sätt som får dem att hålla längre? Genom att använda mikrovågsugnen.

via cleantoxmexico/Instagram

Advertisement
cleantoxmexico/Instagram

cleantoxmexico/Instagram

Det är ett knep som inte längre är så hemligt, men om du inte kände till det än så är det värt ett försök. Vi kan också se hur enkelt det är i videon på ett Instagram-konto som handlar om husstädning, cleantoxmexico.

Vad kommer du att behöva? Helt enkelt:

  • En skål som tål mikrovågsugnen
  • Vit vinäger (av alkohol eller vin, det spelar ingen roll)

På riktigt, det är allt du behöver! Så här sanerar du dem på bara några minuter:

1.       Häll den vita vinägern i skålen, precis tillräckligt för att blöta svampen

2.       Lägg i disksvampen (helst efter att du redan tagit bort huvuddelen av smutsen genom att tvätta den med diskmedel): den måste vara impregnerad och helst täckt - eller nästan - av vinägern

3.       Ställ in allt i mikrovågsugnen och aktivera tillagningsprogrammet på medeleffekt på 3 minuter

4.       När den är klar, var försiktig så att du inte bränner dig: vänta lite innan du tar upp svampen.

Klicka här för att se Instagram-videon. Du kan också prova att ställa in tillagningscykeln på maximal effekt, men bara i en minut eller högst en och en halv minut.

På några sekunder har du sanerat disksvampen, som är redo att användas igen. Att göra det en gång, eller till och med två gånger i veckan, är ett sätt att få svamparna att hålla längre, med en betydande minskning av avfall, för oss och för miljön.

Kommer du ihåg att desinficera dina disksvampar med rätt frekvens?

Advertisement