Hur ofta borde du dammsuga? Expertråd

av Hilda Maria Morgan

30 Januari 2023

Hur ofta borde du dammsuga? Expertråd
Advertisement

När det gäller att hålla huset rent, eller ta itu med en mer noggrann rengöring av något specifikt utrymme, är dammsugaren ett fantastiskt hjälpmedel: den sparar tid och ansträngning, och tack vare den slutför vi jobbet mer exakt än om vi använde en enkel kvast. Därför är det mycket troligt att många av oss har ett antal vanor när det gäller användningen av denna apparat. Men har vi någonsin stannat upp och funderat på vad som är rätt användningsregelbundenhet?

Hur ofta bör du dammsuga olika ytor i ditt hem? Svaret, som du kan föreställa dig, varierar beroende på utrymmet som ska rengöras. Läs vidare för att få veta mer.

Creativo

Creativo

  • Trägolv: vi vet att dessa bör tvättas så lite som möjligt med vatten, för att förhindra att de deformeras och att dammsugaren är det perfekta rengöringsmedlet. Om huset används mycket och det också finns husdjur, kanske till och med en trädgård från vilken jord och damm kommer in i överflöd, så bör det städas ofta, till och med två eller tre gånger i veckan. Vanligtvis, även när golvet verkar vara fritt från skräp och grövre smuts, kan det finnas kvalster.

    Det viktiga är att använda lämpliga redskap och tillbehör, som inte repar golvet när man rengör det.

  • Mattor, heltäckningsmattor och möbelklädsel: från golvet till sofforna, där det finns tyger som kommer i kontakt med våra kläder och skor, bildas smuts i ett nafs. Även för dessa ytor är det bra att använda rätt tillbehör. När det gäller frekvens rekommenderas två gånger i veckan, med en djupare rengöring (då man använder vatten eller ånga, om möjligt) en gång i månaden.

  • Klinkergolv: en gång i veckan rekommenderas för dessa, genom att även tvätta golvet väl. Kanske en annan gång, om det inte är särskilt smutsigt räcker det att sopa innan man moppar golvet.

Men om vi har hundar eller katter hemma, så är det troligt att den allmänna dammsugningsfrekvensen bör öka, speciellt om håret på våra fyrbenta vänner till slut dekorerar soffor och fåtöljer. Men det finns också andra metoder, om du inte vill ta ut dammsugaren varje gång: använd till exempel gummihandskar eller en skrapa och för dem över möbelklädseln för att samla upp huvuddelen av håret.

Kort sagt verkar det som att man alltid bör ha dammsugaren redo att användas!

 

Advertisement