Etiketter: hur man enkelt får bort även de svåraste

av Hilda Maria Morgan

04 Februari 2023

Etiketter: hur man enkelt får bort även de svåraste
Advertisement

När vi köper en ny produkt eller när vi tröttnar på klistermärken eller dekaler som sitter på våra möbler eller på något föremål i huset, behöver vi ofta ta bort en etikett, som dock limmats fast så hårt att operationen blir extremt jobbig. Det kan till och med hända att etiketten lossnar i bitar och lämnar fula pappersrester eller limränder som omedelbart ger uppfattningen om ansamling av smuts.

Hur tar man då bort etiketterna utan att slösa för mycket tid och ansträngning, utan att skada föremålen från vilka vi tar bort dem och framför allt utan att lämna spår? Det finns ett superenkelt knep och vi förklarar det här nedan.

via @twinshomemeg/TikTok

Advertisement
@twinshomemeg/TikTok

@twinshomemeg/TikTok

På TikTok-kanalen @twinshomemeg kan du hitta många tips för hemmet och bland dessa kan vi även se en tutorial som förklarar hur man tar bort svåra självhäftande etiketter. Vi hittar dem överallt: på nya sanitetsgods, på möbler, på fönsterrutor, men också på pynt, behållare och köksredskap. Och de kan inte alltid tas bort vid första försöket. Eller så delar de sig. Om du märker att det är svårt att ta bort en självhäftande etikett, försök inte genom att insistera, eftersom du riskerar att behöva arbeta dubbelt så hårt.

Häll lite vitvinsvinäger i en liten skål och pensla etiketten som ska tas bort med en silikonborste, låt verka i några minuter.

Advertisement
@twinshomemeg/TikTok

@twinshomemeg/TikTok

Vid det här laget, försök igen att ta bort etiketten och du kommer att se att den lossnar lätt, utan att lämna några rester. Vi råder dig att alltid göra ett test på ett gömt område för att säkerställa att vinägern inte skadar ytan. Titta på videon för att se resultatet!

Det finns andra metoder för att enkelt utföra denna operation; en mycket bra består till exempel av att värma upp ytan med en hårtork innan man försöker ta bort den, för att mjuka upp limmet, vilket lossar greppet och gör det lättare att ta bort den. Men du kan också prova varmt vatten med diskmedel, ett tyg blött med sprit, spraysmörjmedel, vanlig matolja eller jordnötssmör. Var i alla fall försiktig när du ska behandla ömtåliga ytor och kom ihåg att alltid testa på en liten yta på en undangömd plats.

Vilken metod använder du för att ta bort etiketter och klistermärken?

Advertisement