Hundar och katter hemma? Ta reda på de bästa metoderna för att ta bort hår från soffan

av Hilda Maria Morgan

31 Januari 2023

Hundar och katter hemma? Ta reda på de bästa metoderna för att ta bort hår från soffan
Advertisement

Att ha djur hemma är en källa till stor glädje: deras oefterhärmliga närvaro, som gör oss sällskap och lyser upp vår tillvaro, även om det kräver lite mer uppmärksamhet när det kommer till hushållssysslor om vi lever med lurviga vänner. Alla som någonsin haft hund eller katt vet att det inte finns något sätt att undvika att få hår överallt, från kläder till golv, till fåtöljer och soffor. Och om vi för den förra har tvättmaskinen, och för den senare räcker det att sopa och tvätta golvet, men hur blir man av med håret på klädseln?

Det finns olika sätt och de beror också på vilket material möblerna är klädda med. Låt oss se närmare på hur man hanterar olika situationer.

Matthiasad/Reddit

Matthiasad/Reddit

Först och främst måste du ta reda på om sofftyget är tvättbart eller inte. Generellt är möjligheterna: tvättbara med endast vatten (W), skrubbning med ett kemtvättslösningsmedel (S), de som tillåter båda de nyss nämnda alternativen (S/W) och de som istället kräver ingripande av en professionell, på vilka du därför bara kan agera med dammsugaren (X). De tecken som anges inom parentes är de som du kan hitta på etiketterna, tillsammans med andra viktiga indikationer. Kom alltid ihåg att kontrollera innan du sätter igång med någon typ av tvätt.

Dammsugare

Som alltid är det den första åtgärden. Så utrusta dig med rätt tillbehör: i allmänhet behövs tillbehör med borste för alla större ytor, och tillbehör med en smal och lång öppning för att komma in i springorna, mellan sömmarna och i soffhörnen och under kuddarna. Om du av en slump har en liten handdammsugare, skulle det inte skada att ha den nära vardagsrummet, för att kunna använda den närhelst situationen verkar bli lite utom kontroll. Annars bör du komma ihåg att dammsuga minst ett par gånger i veckan.

Andra redskap som hjälper vid rengöring:

  • Roller: det finns engångsrullar och sådana som är tvättbara och återanvändbara. De är väldigt bekväma för att ta bort huvuddelen av håret när du har bråttom och du inte har tid att ta fram dammsugaren. Eller för att bättra på när det fortfarande inte finns något behov av att ta fram den stora apparaten. Om du hittar några, skaffa de extra stora.
  • Gummihandske: de man använder för att diska är perfekta. Sätt bara på dem som vanligt och för sedan den handskbeklädda handen över soffan: de kommer att dra till sig hårstrån och till slut skapa en boll. Ibland fungerar de bäst när de är lätt fuktade.
  • Skrapa: samma mekanik som gummihandskar. Du för den över alla tillgängliga ytor och samlar upp hårstråna i ett nystan.
  • Disksvamp: återigen, fukta den lätt och krama ur den och för den över soffan, som i de metoder som just angivits.

Advertisement
Creativo

Creativo

När det är dags att tvätta är det alltid bra att först ha tagit bort allt hår med de metoder som beskrivits. Och sedan:

  • Om du kan tvätta i tvättmaskinen: hjälp dig ändå av en disksvamp, eller några sköljmedelslakan (även redan använda) till torktumlaren, de förs in i tvättmaskinen för att fånga upp hårstrån som lossnar från kuddfodralen.
  • Vit vinäger och sköljmedel hjälper till att få hår att lossa från tygerna.

Och sedan, på ett förebyggande plan, kan du överväga att borsta hundarna eller katterna regelbundet, för att få huvuddelen av håren att falla på ett och samma ställ, och du kommer att se att mycket mindre samlas på sofforna!

Advertisement