Ge en gnutta färg till sovrummet: 12 användbara tips för att liva upp inredningen

av Hilda Maria Morgan

01 Februari 2023

Ge en gnutta färg till sovrummet: 12 användbara tips för att liva upp inredningen
Advertisement

Våra hem kan prata berätta om oss på många sätt: det finns naturligtvis foton och föremål som samlas och visas, men först och främst är det ett val av design, stil och färger på inredningen. Detta gäller i alla rum, inklusive sovrummet. Och där undviker man oftast att överdriva, eftersom ett vågat designval skulle få långvariga återverkningar på rummets användbarhet: tänk dig att du skulle ha valt fel färg, en som tynger utrymmet eller får det att verka mindre. Det skulle vara precis motsatsen till den avkopplande oas vi skulle vilja skapa i vårt sovrum.

Därför har väggar och möbler i de allra flesta fall neutrala färger (framför allt vitt) och enkla linjer. Men tänk om du ville personifiera miljön mer, eller liva upp den med lite färg? Nedan hittar du några idéer för att göra det utan att behöva ångra det senare.

Advertisement

Lakan, överkast och kuddar

Om du inte vill, eller inte kan, ingripa på färgerna på väggarna, taket eller golvet, och det är en yta av neutrala toner, lämna det till sänglinnet: skäm bort dig själv med lakan och kuddar som triumferar av färg på sängen i mitten av rummet.

Advertisement

Det är något som lyckas ge extra färg till ett rum som redan hade en väldefinierad karaktär från väggar till möbler.

Vilka färger? Kombinationerna att välja

Om rummet är en som en vit duk eller med ljusa neutrala färger, kommer du med största sannolikhet att finna att den blå nyansen passar: det är färgen par excellence, i dessa fall elegant och kapabel att kommunicera avkoppling.

Om du däremot vill ha ett par sammanhängande färger, välj då en kombination av grönt och blått: de mest avkopplande färgerna par excellence, som skapar en bekväm miljö att ta sin tillflykt från omvärlden till.

För ett djärvare val, överväg kompletterande färgpar: gult och lila, blått och orange, och så vidare. Du kan bestämma hur högljudda du vill att de ska vara eller inte. Från en ljus krämig gul i kombination med en delikat lavendel, till en senap med en djup lila... alternativen är oändliga.

Advertisement

Om du inte vill begränsa dig till en eller två färger, använd internet för att hitta paletten, det vill säga utbudet, kombinationen av färger du gillar. De kan återkalla färgerna på jorden, havet, framkalla stämningar eller naturliga scenarier. Återigen, valet är oändligt.

När du väljer färgpalett kan du inspireras av allt, även av en målning eller något konstverk som kommer att vara mittpunkten i rummet, och utifrån det väljer du färgerna på allt annat.

Advertisement

Och om du istället har en färg som du absolut föredrar, så kan du leka med olika nyanser av samma!

Metalliska accenter

När färgkombinationen inte är för hög, finns det utrymme för metalliska accenter. Dessa är oftast lampor, speglar och prydnadsföremål.

Advertisement

Fondvägg

En vägg, eller bara en del av den, kan vara den enda färgade, eller målad i en ton som står i kontrast till de andra.

Texturerade väggar

Inte bara färg eller tapet: materialet som väggen är gjord av – eller beklädd av – bidrar också till att ge den karaktär. Så du kanske har en av tegel, eller sten eller trä. Och dessa kan vara i sin naturliga färg eller till och med målade.

Advertisement

Möbelklädsel

Slutligen kan det färgglada föremålet i rummet vara en fåtölj med prålig klädsel, eller kanske gardinerna vid fönstren!

Hur skulle du vilja göra ditt sovrum mer färgstarkt?

Advertisement