Om tröjan har krympt kan du försöka återställa den med några enkla knep

av Hilda Maria Morgan

28 Januari 2023

Om tröjan har krympt kan du försöka återställa den med några enkla knep
Advertisement

Bland de många tvättolyckor som kan hända när man tvättar är en av de mest fruktade att ulltröjorna krymper. När detta händer är plagget ofta oanvändbart, eller åtminstone går det inte att bära bekvämt längre, eventuellt blir det ett plagg att bara använda hemma.

Det är dock riktigt synd att säga adjö till vissa varma och sköna tröjor, men den goda nyheten är att de ibland går att återställa. Ibland, om situationen inte är riktigt allvarlig, kan enkla knep utföras och med lite lugn kommer du att kunna rädda din favorittröja. Läs vidare för att ta reda på vad du kan göra.

Enefai/Reddit

Enefai/Reddit

Det finns faktiskt fall som det på bilden där det egentligen är väldigt lite du kan göra. Låt oss först och främst förstå vad förvandlingen av tröjan från vanlig storlek till mikrostorlek består av! Det beror på gnuggandet som kläderna i tvättmaskinen utsätts för och de höga temperaturerna, två faktorer som inte borde utföras när man tvättar ylleartiklar eller andra ömtåliga plagg som linne med mera. Faktum är att när tvättcykeln är felaktig och utsätter ullplagget för skakningar och gnidningar och höga temperaturer (detta är fallet med centrifugeringscykeln och tvättmaskinens rörelser i olika standardprogram eller intensiv tvätt), så binds fibrerna i tyget till slut till varandra, och själva väven blir mer kompakt, hård och tjock.

När detta fenomen inte är för gravt, och tröjan bara har minskat något i storlek, försök att återställa den på detta sätt.

1.       Utrusta dig med babyschampo.

2.       Fyll en balja med kallt vatten.

3.       Lägg i tröjan och låt den dra i 12-24 timmar.

4.       Skölj väl med kallt vatten och vrid inte.

5.       Lägg tröjan platt för att torka, och med jämna mellanrum, när den torkar, dra ut fibrerna för hand, dra plagget åt alla håll, mycket försiktigt och jämnt, sträck ut bit för bit för att behandla hela tröjan.

Fortsätt att sträcka ut plagget för hand, försök separera fibrerna igen så mycket som möjligt, tills plagget är torrt.

En annan metod som kan hjälpa i mindre allvarliga fall är att använda ånga, men inte den mycket heta i kontakt med strykjärnet: du måste använda ett vertikalt strykjärn.

1.       Häng tröjan på en stark galge och fäst den i några fasta krokar.

2.       Ånga en del av tröjan

3.       Sträck tyget i alla riktningar med händerna

4.       Fortsätt omväxlande att ånga och sträcka för hand tills du har behandlat hela plagget.

Var noga med att inte hålla strykjärnet aktivt för länge och för nära tröjan.

Med dessa manövrar kan du faktiskt återställa din favorittröja!

Advertisement