Suge på att renovera köket? Inspireras av dessa trendiga färger

av Hilda Maria Morgan

26 Januari 2023

Suge på att renovera köket? Inspireras av dessa trendiga färger
Advertisement

Möblernas och väggarnas färger är det element som först ger karaktär åt vilket rum som helst, inklusive köket. Vare sig det alltså handlar om att välja hur man ska inreda ett helt nytt, eller hur man ska förnya utseendet på ett som slitits av tidens tand, är det smart att lugnt fundera över vilken färgnyans man föredrar för alla synliga ytor.

Vi vet alla att neutrala toner är de som håller i längden: de motstår inte bara tidens gång och daglig användning bättre, utan de är också de som vi med största osannolikt inte tröttnar på så snabbt. Men vilka neutrala toner är att föredra? Det finns så många! Nedan pekar vi på några nyanser som är värda att hålla ett öga på, de som är superpopulära i inredningstrender och som är värda att överväga.

Rosa-beige

Kungen av neutrala färger, beige, kan te sig på så många sätt att enbart nämna dess namn kan betyda allt och ingenting. En typ av nyanser som är lite mindre påtaglig, men sofistikerad och kanske till och med romantisk, är därför den som svänger lite mot rosa. Föreställ dig en rouge för ansiktet: de matta tonerna kan passa mycket bra till ljusa eller mörka arbetsytor och metalliska kranar, kanske i de varma tonerna av rosaguld eller brons.

Advertisement

Den tidlösa färgen taupe

En annan stor klassiker av interiörer är den färgen taupe, som går från beige till grå: den som har en varm underton, i synnerhet, har varit den populäraste under lång tid. Den passar också bra tillsammans med kräm, grått, svart, vitt, beige... Kort sagt en palett av neutrala toner som gör att du alltid kan hitta rätt komplement utan att det krockar.

Sa någon lera?

Inte för att idén om lera nödvändigtvis framkallar trevliga bilder, men om du tittar noga är en kräm- eller elfenbensfärg, som kan beskrivas som något "lerig" inget annat än en varm grå nyans. Här är en riktlinje för att hitta lackade möbler men också trä som helt enkelt är behandlat för att framhäva en specifik ton. Den matchar bra med hela räckvidden från beige till mörkbrunt, men det finns alltid plats för vitt (smutsig, eventuellt), elfenben, svart, grått.

Varm grå

Det de flesta föredrar, även när det gäller denna alltid mycket älskade färg, är att satsa på varmare toner, kanske upptagna genom användningen av detaljer i ljust eller kopparaktigt trä, och handtag och kranar i brons, koppar eller guld.

Kall rosa

Ett undantag från regeln om varma färger: rosenkvartspulver! Det är denna färg man ska överväga för att hitta en perfekt matchning med svart och sedan kallgrått och vitt.

Advertisement

Mörkgrönt

Efter den stora populariteten av salviagrönt har även mycket mörkgrönt till köket blivit populärt. Om färgen sedan ska kombineras med vita eller mörka väggar, eller till och med tegel... Allt beror på smaken och det naturliga ljuset som kommer in i köket.

Mörk grågrön

Fortfarande i sfären av mörkgrönt är en nyans, ofta använd för fondväggar eller till och med tak, som nästan ser ut som om den vore kolgrå vid första anblicken. En nyans som är svår att greppa, och kanske just därför så fascinerande.

Advertisement

Varmt och ljust vitt

Men om du inte vågar, oroa dig inte: vitt, gärna lite smutsigt – på gränsen till elfenben – är aldrig fel val!

Vilken färg skulle du föredra till ditt kök?

Advertisement