Märken och fläckar på gamla vita plagg: upptäck metoderna för att få dem att se ut som nya igen

Hilda Maria Morgan

20 Februari 2023

Märken och fläckar på gamla vita plagg: upptäck metoderna för att få dem att se ut som nya igen
Advertisement

Vi vet alla att det är svårt att hålla den ursprungliga vitheten hos många kläder intakt, eftersom vi använder och tvättar dem ofta. Det finns typer av fläckar som är mycket svåra att få bort, ibland till och med omöjliga att få bort, som lämnar märken för alltid, med tanke på att det är ganska svårt att kamouflera dem på vita tyger. Och även när man istället ofta tvättar vissa skjortor, t-shirts eller andra vita klädesplagg, och till och med lyckas få bort fläckar och märken, så går den vita prakten förlorad med tiden. Och när man tänker på det så är det så att ibland blir vita plagg förstörda även när de förblir bortglömda i någon garderob i flera år.

Om det av en slump hamnar lite damm på den, eller om det finns fukt, eller av vem vet hur många andra anledningar, när vi tar fram arbetsskjortan som vi ville ha på oss igen efter en lång tid, inser vi att den faktiskt är förstörd av en gulaktig fläck, kanske på axlarna eller vid kragen, dock inte nödvändigtvis i överensstämmelse med armhålorna. Vad kan man göra?

Advertisement

Creativo

Tja, den goda nyheten är: det är inte sagt att allt har gått förlorat. Faktum är att de medel som ofta används för att eliminera svettfläckar från vita plagg kan lösa problemet även i dessa fall.

Först och främst, försök hur som helst att tvätta plagget på en hög temperatur (om det inte är gjort av alltför ömtåliga tyger, för dem är det alltid bättre att överlåta det till experterna), med lite milt blekmedel eller väteperoxid tillsatt i tvättmedlet.

Om de önskade resultaten inte kommer ut av en liknande tvätt, kan du prova dessa andra metoder:

  • Väteperoxid: fyll en balja med två liter hett vatten och tillsätt 30 ml väteperoxid och 30 ml (cirka två matskedar) av ett tvättmedel för ömtåliga plagg. Blanda lite, och lägg plagget i blöt i en halvtimme. Häll sedan väteperoxid direkt på fläcken och gnugga lite med en ren svamp eller tandborste för att få den att penetrera fibrerna ännu bättre. Krama ur och lägg i plagget i tvättmaskinen och kör en tvätt på en hög temperatur.
  • Citronsaft: pressa saften av en citron i ett glas, filtrera bort kärnorna och fruktköttet och häll den långsamt på fläckarna. Låt verka och gnugga sedan på fläcken genom att fukta en ren svamp eller tandborste med den återstående juicen. Gå sedan vidare till en tvätt i tvättmaskin.
  • Vit vinäger: du kan använda den som väteperoxid, men späd ut 60 ml vinäger för varje liter vatten och låt plagget ligga i blöt i 45 minuter.

Om du inte kan återställa den önskade vitheten även med dessa metoder, kan du prova det mer aggressiva botemedlet: prova att hälla rent blekmedel direkt på fläcken, ett med klor. Låt verka i högst 10 eller 15 minuter, skölj sedan snabbt och tvätta den sedan i tvättmaskin.

Lycka till!

Advertisement