Kappor med pälstillägg: ta reda på hur du tvättar dem hemma på rätt sätt

Hilda Maria Morgan

22 Februari 2023

Kappor med pälstillägg: ta reda på hur du tvättar dem hemma på rätt sätt
Advertisement

De vadderade kapporna som skyddar oss från vinterkylan är plagg som vi försöker behandla med stor omsorg, även när det är dags att tvätta dem. De kan göras av olika material, mer eller mindre ömtåliga, men de måste i alla fall tvättas noggrannare än många andra plagg som vi brukar stoppa i tvättmaskinen utan att behöva fundera en extra gång. Och om de har tillägg i päls, till och med syntetpäls, finns risken att en felaktig tvätt förstör de ytskikten som kännetecknar dem.

Naturligtvis undviker man liknande bekymmer när man tar dem till en kemtvätt, men om inte deras etikett uttryckligen förbjuder handtvätt och rekommenderar endast att torrtvätt, så är det möjligt att försöka ta hand om dem hemma också. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement

Creativo

Du behöver

  • En mycket stor balja, eller ännu hellre badkaret för de mest voluminösa kapporna.
  • En mjuk borste.
  • (Valfritt) en bredtandad kam.
  • Mycket milt tvättmedel: sådant för ylle eller ömtåliga plagg, eller en helt naturlig Marseille-tvål.
  • (Valfritt) Hårbalsam.

Hur man går till väga

Tvätten måste utföras för hand. Vissa människor experimenterar med skonsam maskintvätt, men om du är osäker på resultatet, undvik detta.

1.       Fyll baljan med kallt vatten, eller badkaret med tillräckligt med vatten för att sedan kunna täcka hela kappan.

2.       Häll på 2 matskedar milt tvättmedel och blanda för hand.

3.       Sänk ner kappan och låt den dra i 15 minuter.

4.       Ta upp plagget från baljan och töm den.

5.       Krama försiktigt pälsen mellan händerna, arbeta långsamt ut vattnet ur varje del av plagget, utan att vrida eller klämma hårt.

6.       Fyll baljan igen med kallt vatten och skölj tills det inte kommer ut mer tvål.

I badkaret kan du också låta vatten rinna direkt från duschmunstycket eller från kranen på, och krama pälsen försiktigt för att få ut all tvål.

Om pälsdelen var särskilt smutsig, tvätta den med en droppe hårbalsam och gnugga försiktigt direkt med borsten.

7.       Töm ut allt vatten från baljan/badkaret och tryck försiktigt på pälsen igen för att så mycket som möjligt befria den från vattnet. Om du försöker krama ur den, gör det alltid mycket försiktigt.

8.       Du kan hjälpa till att absorbera det mesta av vattnet genom att försiktigt rulla kappan inuti stora rena handdukar (som de för stranden eller till duschen), lite som med yllekläder.

9.       Lägg plagget plant att torka på ett tåligt torkställ, eller om du tycker att det inte är för tungt kan du också direkt hänga det på en mycket robust och framför allt formad och vadderad galge för att inte deformera axlarna.

10.   Troligtvis kommer plagget att fortsätta att droppa ett tag, så placera baljan under för att samla upp vattnet.

11.   Om du känner att pälsdelen är tovig, använd mycket försiktigt den bredtandade kammen för att reda ut den.

12.   Borsta med den mjuka borsten över pälsen för att avsluta "kammaningen" medan pälsen torkar.

Nu måste du vänta på att kappan är helt torr och vid behov använda borsten på pälsen igen när den inte har några spår av fukt kvar, för att få den att se ut som ny igen. Har du någonsin testat att tvätta dina kappor hemma?

Advertisement