Doftpinnar för hemmet: ta reda på hur du kan förberea dem hemma med dina favoritaromer

av Hilda Maria Morgan

26 Januari 2023

Doftpinnar för hemmet: ta reda på hur du kan förberea dem hemma med dina favoritaromer
Advertisement

När vi går in i något av husets rum möts vi av en välkommen doft, det är alltid en behaglig känsla, den sorten som gör huset ännu trevligare att bo i och att besöka. Det första viktiga steget för att säkerställa ett liknande resultat är helt klart att säkerställa noggrann rengöring av de olika miljöerna och ytorna. Ibland räcker det dock inte att endast stanna upp och förhindra eller neutralisera dålig lukt. Faktum är att om det finns några aromer som främjar vårt välbefinnande och vårt goda humör, bör vi hitta något tillbehör eller redskap som gör att de sprids i rummen.

Av denna anledning används olika typer av rumsdofter: sprayer, oljor, ljus med mera. Bland de mest långvariga är parfymstickorna, de som står och drar i en aromatiserad olja och sprider dess mycket behagliga doft i hela rummet i dagar. Det finns många på marknaden, men de bästa medför alltid en stor kostnad. Så varför inte prova att skapa dina egna med personliga blandningar? Det är enkelt, billigt och låter dig skapa precis den blandning parfymer du föredrar!

Du behöver

Du behöver

Creativo

  • En behållare av glas eller keramik där du kommer placera parfymen och stickorna. Det kan vara vaser, burkar, gamla parfymförpackningar eller behållare till kosmetiska produkter... Vad du än föredrar. Det är bäst att ta en med en smal öppning. Och självklart kan du även återvinna behållaren från några använda parfympinnar.
  • Eterisk olja efter behag.
  • En olja som fungerar som spridare som bas. I allmänhet väljs mineralolja, men du kan också använda sötmandel- eller jojobaolja. Alternativt finns det recept som ersätter oljorna med en blandning av vatten (helst destillerat) och ren vodka (låg kvalitet, utan smak). I det här andra fallet är nackdelen att parfymen avdunstar tidigare, så då kanske du kan förbereda en mindre mängd oftare.
  • Lämpliga pinnar eller träspett. Du kan använda bambu, eller till och med återvinna några gamla parfympinnar som inte längre avger någon arom.
Advertisement

Tillvägagångssätt

Tillvägagångssätt

Creativo

Det är verkligen enkelt. 

  • Med olja: häll 70 % spridarolja och 30 % eterisk olja i din valda behållare. Till exempel två matskedar spridarolja för varje matsked eterisk olja. Om du vill blanda fler eteriska oljor, dela då proportionellt (två teskedar, en för varje arom) eller hitta den blandning du gillar bäst: det viktiga är att de eteriska oljorna alltid är lite mindre än en tredjedel av hela produkten som du skapar.
  • Med vatten och vodka: ta cirka 60 ml vatten, tillsätt ett par matskedar vodka och slutligen 12-15 droppar eterisk olja (eller mer än en, alltid för totalt högst 15).

Blanda väl, du kan skaka behållaren (om du kan stänga den på något sätt så den inte spills ut) och sedan är det bara att sätta i stickorna och njuta av doften de kommer att avge. Vänd dem efter några minuter, första gången, och sedan behöver du bara vända dem varje vecka eller till och med var tionde dag.

Vilken smakkombination föredrar du?

Advertisement