Svartade golvfogar: 3 metoder för att bleka dem utan alltför stor ansträngning

av Hilda Maria Morgan

21 Januari 2023

Svartade golvfogar: 3 metoder för att bleka dem utan alltför stor ansträngning
Advertisement

Svärtade golvfogar är ett av de svåraste momenten att hantera när det kommer till husstädning.

I dagsläget går det att välja färg på fogarna efter den på plattorna eller, om man så vill, mörkare för att inte smutsen ska synas för mycket. Men de som bor i hus med äldre golv och med ursprungligen vita fogar vet hur snabbt de blir svarta på grund av ansamling av smuts och hur tröttsamt det är att bleka dem helt.

Det finns dock olika medel, naturliga och icke, som kan hjälpa operationen att göra den enklare och mer effektiv. Vi visar dig några av dem nedan.

Carpetrplus/Reddit

Carpetrplus/Reddit

  • Avfettningsmedel: ett första användbart botemedel för att bleka svärtade fogar representeras av alla typer av universella avfettningsmedel som finns på marknaden. Metoden går ut på att använda den produkt du föredrar i sprayversionen och en borste med styva borst, en gammal tandborste eller en slipande disksvamp. Spraya avfettningsmedlet på de delar som ska behandlas, låt verka i några minuter och gnugga kraftigt för att ta bort smutsen. När du ser att det svarta har försvunnit, skölj genom att torka golvet flera gånger tills smuts och tvättmedelsrester är helt borta. Det är en ganska effektiv metod, även om det, när det gäller kemiska produkter, är nödvändigt att vara försiktig med mängderna och skölja allt noggrant för att undvika risken för toxicitet.

Så varför inte använda naturliga produkter som kan garantera samma resultat? I så fall är de mest populära och användbara vinäger och bikarbonat.

  • Vinäger: späd vit vinäger i varmt vatten, överför till en spraybehållare och spraya rikligt på fogarna som ska blekas. Låt det verka i cirka tio minuter och gnugga sedan med en borste eller en slipande svamp. Skölj omedelbart efter. Vinägerns egenskaper tillsammans med det heta vattnets egenskaper hjälper till att lossa smutsen och eliminera det svarta.
  • Bikarbonat: för en ännu mer intensiv och blekande verkan kan du använda bikarbonat. Blanda det tillsammans med vatten i sådana proportioner att du skapar en förening med konsistensen av en gel. Bred ut pastan på fogarna, skrubba med en borste och låt verka i 10/15 minuter. Ta bort med en fuktig trasa och tvätta sedan golvet igen. Resultatet kommer att bli otroligt.

Vilket botemedel tror du kan vara rätt för dig?

Advertisement