12 idéer för att skapa en oemotståndlig och komplett tvätt hörna

av Titti Carlberg

20 Januari 2023

12 idéer för att skapa en oemotståndlig och komplett tvätt hörna
Advertisement

Att ta hand om tvätten är en fråga som kräver tid och en del ansträngning varje gång, för att inte tala om tiden det tar att samla in alla kläder som ska tvättas, och sedan ta dem för att hängas eller till och med förbehandlas innan tvätten, det slutar med att man vanligtvis arbetar på många ställen i bostaden. Det skulle istället vara idealiskt att kunna sätta upp ett hörn där man får plats med alla redskap man behöver, från hushållsapparater till tvättmedel och de olika tillbehören. Det bästa skulle vara om man hade ett rum, en plats under trappan eller en liten kammare för att kunna ägna sig helt åt tvätten utan att behöva springa runt en massa. Vi talar om en fullt utrustad och välorganiserad tvätthörna, en som förvandlar plikten att tvätta till ett nöje.

Se några exempel på vackra och effektiva tvätthörn på bilderna nedan.

Tvättmaskin och torktumlare sida vid sida, och på dem en bred bänk att lägga tvätten på. Återigen några breda hyllor på resten av väggen. Inget väsentligt saknas!

Advertisement

Om det finns plats för ett handfat kan du inte begära mer. För att få plats för ett kan apparaterna ordnas i en kolumn.

Om man ställer tvättmaskinen och torktumlaren i ett rum möblerat med specialtillverkade möbler, eller i alla fall kombinerat för att fylla det tillgängliga utrymmet till sista millimetern, så bör man också överväga att ställa in en strykbräda, en av de som man kan fälla ihop.

Om det finns plats kan det vara trevligt att placera ett vertikalt skåp mellan vitvarornas sidor, där man kan förvara tvättmedel och annat som behövs.

Även en garderob med skjutdörrar kan hysa (och sedan döljas från insyn, om det behövs) en tvätthörna komplett med allt. Kanske i badrummet.

Advertisement

Det är viktigt att alltid ha separata insamlingskorgar för tvätten: det snabbar på saker och ting mycket!

För mer rustika lösningar kan även rejäla plast- eller trälådor bli praktiska vägghyllor för tvättemedel och dylikt.

Advertisement

Många korgar på hyllan: en möbel som rymmer stora är idealiskt i tvättstugan.

När man vill dölja tvättmaskinen eller korgarna som är fulla med smutstvätt, är ett draperi en billig och trevlig lösning.

Advertisement

Om det inte finns gott om plats i rummet, överväg då att placera alla tillbehör (inklusive tvättkorgarna) på ena väggen med hjälp av en pinnbräda.

Väggskåp och stavar att hänga galgar på blir väldigt praktiskt för tvätt som behöver strykas eller när man inte vill att det ska skapas veck på de blöta plaggen under torktiden.

Advertisement

En bänk med en klädhängare bredvid tvätthörnan: det betyder att den till och med kan installeras i hallen om man håller den välskött!

Hur ser din tvätthörna ut?

Advertisement