Färgfångarblad för tvättmaskinen: du kan göra dem snabbt hemma i mikron

av Hilda Maria Morgan

23 Januari 2023

Färgfångarblad för tvättmaskinen: du kan göra dem snabbt hemma i mikron
Advertisement

Att tvätta kräver alltid lite organisation: vi väntar på att tillräckligt med smutsiga kläder eller linne ska samlas för att köra tvätten, men i allmänhet behöver vi dela upp de olika plaggen efter inte bara deras användning, utan också efter den typ av material de är gjorda av. Det kanske viktigaste kriteriet är att dela upp efter färg, eller åtminstone undvika att tvätta vita eller mycket ljusa tyger tillsammans med mycket färgglada eller mycket mörka. Speciellt om vi måste använda tvättcykler vid medelhöga/höga temperaturer.

Men när det inte finns någon tid att slösa och du inte kan göra för många separata tvättmaskiner, hur kan du förhindra att färgen överförs från ett plagg till ett annat under tvätten? Vi kan använda de befintliga färgfångararken som finns att köpa på marknaden, men även göra dem med gör det själv. Läs vidare för att ta reda på hur.

Det som behövs

Det som behövs

JennK/Amazon

Du behöver mycket få material:

  • Kraftigt vitt tyg, som gamla lakan. Gärna bomull. Men du kan också prova med handdukar som inte är för tjocka, alltid vita.
  • Sax.
  • 1 pyrexkanna.
  • 250 ml vatten.
  • 1 matsked tvättsoda (natriumperkarbonat).
  • En träslev.

Advertisement

Tillvägagångssätt

Tillvägagångssätt

Creativo

1.       Klipp ut 10 eller 12 rutor (du behöver inte vara särskilt exakt), från din tygrest.

2.       Häll vattnet i karaffen och värm den i mikrovågsugnen på maximal effekt i en minut.

3.       Häll pekarbonatet i vattnet och rör om ordentligt tills det är helt upplöst.

4.       Sänk ned tygresterna en efter en, ta hjälp av träsleven för att blötlägga dem väl i vattnet och tvättsodan.

5.       Krama ur varje tygbit så att den fortfarande är blöt men inte droppar.

6.       Om det finns mycket vatten kvar, klipp ut mer tygbitar och fortsätt tillsätta dem tills all vätska har absorberats.

7.       Låt tygresterna torka. Det bästa är om du hänger upp dem med klädnypor eller på krokar (då torkar de snabbare).

När de är helt torra kan du förvara dem i lufttäta behållare eller i lådor där de inte nås av damm och fukt. Glasburkar eller matbehållare fungerar också bra.

Du kan använda dem som vanliga färgfångarblad, och om de inte skulle färgas mycket kan du använda dem flera gånger, tills de är färgade.

Advertisement