Vill du få dina tjocktröjor att torka snabbare? Använd dig av dessa gamla, idiotsäkra metoder

av Hilda Maria Morgan

25 Januari 2023

Vill du få dina tjocktröjor att torka snabbare? Använd dig av dessa gamla, idiotsäkra metoder
Advertisement

Att tvätta när det är kallt ute innebär att man behöver längre torktider om man inte kan använda sig av en torktumlare. Men även om vi har en liknande apparat finns det ömtåligare plagg som vi inte alltid vill utsätta för stressen från torkningsprocessen inuti trumman av dessa apparater. Detta är fallet med ylleplagg, som vi gör allt för att tvätta så noggrant som möjligt för att inte tova dem. Således blir favorittröjorna hängandes i dagar på torkstället i väntan på att bli helt torra och användbara igen.

Det finns dock några gamla men pålitliga knep som alltid är värda besväret för att påskynda denna process, och vi anger dem nedan.

Creativo

Creativo

Eftersom vi nästan aldrig använder centrifugering när vi tvättar ull i tvättmaskinen, med tanke på att det utsätter de vävda ulltygerna för en påfrestning som sedan orsakar tovning och pilling (de små nopprorna på plaggets yta), är tröjorna för det mesta fortfarande indränkta i vatten när vi tar ut dem ur tvättmaskinen.

Det första du kan göra är därför att krama ur dem försiktigt: vrid inte ut vattnet, utan tryck ihop tröjan i olika delar mellan händerna, för att få bort så mycket vatten som möjligt.

Efter det, utrusta dig med ett par torra handdukar. Bred ut en på en rensad yta och lägg tröjan på den, bred ut den väl.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sedan kan du göra två saker: antingen ta en bit av handduken under tröjan och börja rulla ihop det hela, så att rullen även inkluderar själva tröjan, och sedan rulla ut den och göra samma sak med den andra handduken;

Eller du kan också täcka tröjan som precis lagts ut på den första handduken med den andra, och först efter det rulla ihop allt i ett svep.

Prova i alla fall att trycka en del, utan att överdriva, när du rullar ihop tröjan och handdukarna, så att de kan suga upp så mycket som möjligt av vattnet som rinner ut från plaggets fibrer.

Lämna dem inte i kontakt med de nu fuktiga handdukarna, utan gå vidare till att hänga upp plagget.

Hur man hänger tröjor: ylleplagg ska aldrig hängas upp, varken på galgar eller hängda på klädstreck. I själva verket skulle detta få tröjan att vidgas, vilket förstör formen på den. Du måste därför alltid lägga dem platt. Om du gör det på torkställningen kan det dock fortfarande hända att de olika trådarna lämnar märken på plagget, så ibland föredrar man att lägga en tunn handduk under tröjan först.

För att påskynda även denna fas gäller alltså de vanliga knepen: för torkställningen nära en värmekälla, ta till åtgärder för att få bort fukt och i alla fall ventilera rummet där kläderna ska torka.

Med liknande knep kommer tröjor och yllekläder att torka snabbare och förbli i utmärkt skick!

Advertisement