Smutsigt diskhosavlopp och filter: ta reda på hur du rengör dem enkelt och effektivt

av Hilda Maria Morgan

16 Januari 2023

Smutsigt diskhosavlopp och filter: ta reda på hur du rengör dem enkelt och effektivt
Advertisement

Diskhon kommer varje dag i kontakt med många olika typer av smuts, ofta fet sådan, som vi kan få bort från diskhon med lite armmuskler. Men när det försvinner därifrån, vet vi, hamnar det i rören strax under avloppet, och ibland fäster smutsen på rörens väggar, eller skapar blockeringar som sedan bildar stopp och dålig lukt. I de fallen inser vi det också på grund av det dåliga vattenflödet, men i verkligheten, även när det inte finns någon obehaglig lukt eller dräneringsproblem, finns det smuts.

De flesta moderna diskhoar har ett filter i avloppet som enkelt kan tas isär för att du ska kunna rengöra lite mer noggrant med jämna mellanrum. Detta är en mycket enkel och nödvändig operation, som det är bättre att inte skjuta upp för länge för att undvika att behöva ta itu med problemet med ett igensatt avloppet.

via irepassionecasa/Instagram

irepassionecasa/Instagram

irepassionecasa/Instagram

Vi kan också se det i en video på Instagram-kontot irepassionecasa.

Den första delen att ta bort är gallret: när vi gör det märker vi att det finns en bult i mitten av hjulet som visas nedanför. Om du har en passande skruvmejsel till hands kan du enkelt skruva loss den, annars kan du göra som du kan se i videon, eller använda kanten på filtret som nyss tagits bort som en skruvmejsel och rotera allt.

Då blir det lätt att plocka isär de du ser framför dig, och troligen kommer det hela att täckas av ett lite lerigt och brunaktigt lager av smuts. Utrusta dig med handskar (om du inte redan har gjort det) och ett krämavfettningsmedel lämpligt för rengöring av metall. Med hjälp av en gammal tandborste behöver du alltså bara tålmodigt gnugga på alla rörliga delar som du demonterat och de som sitter fast i avloppet som du kan nå. Det är ett mödosamt arbete som ska göras minst ett par gånger i månaden, men som garanterar utmärkt hygien och håller blockeringar och obehagliga problem med avloppet borta.

Och om du inte har krämrengöringen till hands kan du skapa en pasta av bikarbonat och vatten, och gärna låta den verka i några minuter innan du sköljer. Till den pastan kan du faktiskt lägga till bara två eller tre droppar av en eterisk olja som du väljer efter behag, för att också få en utmärkt doft och dra fördel av alla svampdödande eller antibakteriella egenskaper (som är fallet med tea tree-olja, men även andra).

Advertisement