5 lycko-växter att ha hemma: vackra och lättodlade

av Hilda Maria Morgan

24 Januari 2023

5 lycko-växter att ha hemma: vackra och lättodlade
Advertisement

I alla världens kulturer har växter sedan alltid varit en grundläggande del av det dagliga livet: civilisationer får näring från dem på olika sätt och använder dem ibland som botande medel. Men det finns också en myriad av traditioner och övertygelser enligt vilka många olika arter har förmågan att bringa lycka till dem som får dem eller odlar dem hemma.

Så även de sorter som vi kanske redan har hemma, eller som vi betraktat som endast vackra krukväxter, får ett extra värde: välstånd, lycka, tur... Växter kan också bli en symbol för allt detta. Läs vidare för att få veta mer.

Paradisträd eller Penningträd (Crassula ovata)

Paradisträd eller Penningträd (Crassula ovata)

iwalpi/Reddit

Denna växt är känd över hela världen med flera namn, som "paradisträd" eller "penningträd", eftersom den tillskrivs förmågan att ge lycka och välstånd. Det vetenskapliga namnet är Crassula ovata, och det är en utbredd tro i Kina som sedan spridits till resten av världen, även om Crassula ovata är en suckulent som härstammar från Afrika. Den har köttiga jadefärgade blad (därav ett av dess benämningar, jadeträd) som har en något rundad form vilken påminner om mynt.

Lätt att odla, långsamt växande och även lätt att föröka, det är en idealisk växt att ha inomhus!

Advertisement

Doftdracena (Dracaena fragrans)

Doftdracena (Dracaena fragrans)

Wikimedia Commons

Dracaena är bland de mest utbredda krukväxterna i världen, även om den i sin naturliga livsmiljö kan nå riktigt anmärkningsvärda dimensioner. I synnerhet anses D. fragrans bland de bästa växterna att ha hemma, med tanke på att den kan filtrera luften inomhus. Dess vardagliga namn är "doftdracena", och det är en mycket robust och långlivad växt, också mycket lätt att reproducera.

Ficus retusa eller Citronfikus ( Ficus microcarpa)

Ficus retusa eller Citronfikus ( Ficus microcarpa)

masterkm/Reddit

Cyklamen

Cyklamen

ShowMePizza/Reddit

Även denna, alla känner inte till det, anses vara en sorts amulett mot otur, och enligt vissa traditioner är den också en symbol för välstånd och fertilitet. Vi vet alla hur motståndskraftiga de är även mot låga temperaturer, så pass att de är en av favoritväxterna att odla och ge bort under de kalla årstiderna.

Ormbunke

Ormbunke

rosstafa1/Reddit

Ormbunken (särskilt den som kallas "Bostonormbunke") är en av de mest populära inomhusväxterna, eftersom den kan leva i miljöer som inte är särskilt ljusa och älskar fuktiga miljöer, såsom badrummet. Men visste du att den också tillskrivs kraften att driva bort otur och negativa energier? De är också återkommande växter i flera folkliga traditioner, på grund av deras magiska egenskaper! Dessutom anses de i vissa kulturer vara "välkomnande" växter, perfekta att placera i hallen. De kan verkligen inte saknas i inredningen, kort sagt!

Har du redan någon av dessa växter hemma?

Advertisement