5 färgglada och lättodlade växter för soliga platser i trädgården eller på balkongen

av Hilda Maria Morgan

31 Augusti 2023

5 färgglada och lättodlade växter för soliga platser i trädgården eller på balkongen
Advertisement

Ibland när vi letar efter växter för att försköna en trädgård och balkong där det är mycket soligt slutar det med att vi väljer de vi känner bäst, som vi kanske ser i närområdet eller på lokala plantskolor, när man istället med hjälp av någon annan idé skulle kunna hitta inspirationen till att ge liv i lite mindre likartade vyer. Det finns förstås en grundregel som är att om vi ser att vissa växter trivs i omgivningen är det klokt att göra detsamma för att inte få tråkiga överraskningar, men det är också sant att vi lätt kan hitta många andra växter som skulle vara lika kapabla att stjäla uppmärksamheten.

I en soldränkt trädgård eller på en solig balkong kan du därför prova att överväga att plantera följande sorter också.

Advertisement

Muskatellsalvia

Muskatellsalvia

Wikimedia Commons

Den påminner, med sina silverstjälkar och lila blommor, om lavendel. Den är mycket dekorativ och har den speciella egenskapen att den växer bra även under riktigt svåra förhållanden, också i dåliga jordar och med lite bevattning. Molnen av lila blommor kan hålla i upp till tre månader, förutsatt att de placeras i fullt solljus.

Advertisement

Sedum

Sedum

pxfuel.com

Namnet indikerar i själva verket en oräknelig mängd växter, av vilka några är ömtåligare än andra. De flesta är dock mycket motståndskraftiga, även på vintern (när den som mest tappar sin yttersta del vilken senare dyker upp igenvåren). De tål inte vattenstagnation, så de kräver inte mycket bevattning. Vissa har en krypande vana och har mindre blommor, medan andra ger vackra blomställningar som sticker ut i många olika färger. Det är värt att informera sig lite om dem för att kunna skapa fantastiska kompositioner i trädgården.

Gaillardia

Gaillardia

hippopx.com

Mycket färgstark och utbredd i många delar av världen, Gaillardia är en av de mest motståndskraftiga växterna i världen, eftersom den kan överleva i både varma och kalla områden. Vad gäller bevattning, om det inte regnar, räcker det en gång i veckan på sommaren, och oavsett bör den vattnas endast när jorden är helt torr, och man behöver inte vattna den när växten går in i vegetativ vila.

Verbena

Verbena

wallpaperflare.com

Den älskar värme och står emot perioder av torka, som dock måste vara korta. Den bör vattnas regelbundet (en eller två gånger i veckan) under den period då det är lite regn räcker dock det vattnet för att den ska vara full av grönska och blommor. Det är också en medicinalväxt, älskad av bin. Tänk på att bara vattna när jorden är torr.

Fältväddssläktet

Fältväddssläktet

pixabay.com

Fältväddssläktet är en örtartad växt som är mycket älskad av pollinerande insekter, den är vacker att placera bredvid mynta och lavendel. Dess blomning börjar i juni och kan pågå till oktober, då den placeras på en solig plats. På vintern, med temperaturer under -5°, kan den tappa luftdelen, men den kommer sedan tillbaka på våren.

Vilka växter skulle du välja?

Advertisement