Glasflaska att återvinna? Ta reda på hur du rengör den noggrant med mycket enkla metoder

Hilda Maria Morgan

21 Februari 2023

Glasflaska att återvinna? Ta reda på hur du rengör den noggrant med mycket enkla metoder
Advertisement

Glasflaskor är centralfigurerna i många kreativa återvinningsprojekt: oavsett form och färg finns det oändliga idéer för att återanvända dem på ett fantasifullt och dekorativt sätt, både hemma och i trädgården. Vid det här laget konsumerar vi oftast inte vatten köpt i glasflaskor: det är mer troligt att glasflaskorna vi har hemma har innehållit vin, likör eller andra alkoholhaltiga drycker, eller kanske kolsyrade eller till och med mjölk. I alla dessa fall räcker det inte att bara skölja flaskorna, och ibland eliminerar inte ens med lite diskmedel alla rester (av fett eller socker) eller lukten av vätskan som fanns där tidigare.

Så för att verkligen rengöra flaskorna och göra dem perfekta för något av dina återvinningsprojekt är det bra att gå lite djupare, och du kan göra det med enkla husmorsmetoder.

Advertisement

Creativo

Har du borstar med långa skaft som lätt kan glida in i flaskhalsen (det finns vissa som även används för att rengöra torktumlarfiltren, som om de vore speciella piprensare), då har du en formidabel hjälp som skulle tillåta dig att få utmärkta resultat även med bara mycket varmt vatten och en droppe diskmedel. Annars kan du alternativt ta till:

  • Natriumbikarbonat. Tvätta med diskmedel och vatten, skölj med hett vatten, och när flaskan är tom igen, fyll på med varmt vatten, häll i två teskedar bikarbonat, stäng (eller håll öppningen stängd med ett finger eller en hand) och skaka väl ett tag, så att bikarbonatet löser sig och cirkulerar i flaskan. Låt verka i 15 minuter eller mer (alltid bättre om flaskan hålls stängd) och skölj sedan bort den.
  • Vit vinäger eller citronsaft. Använd dem alltid efter att ha tvättat flaskan normalt. Det räcker med ett halvt glas vit vinäger eller saften av en citron, till vilket du lägger till tillräckligt med varmt vatten för att fylla flaskan. Låt verka i en halvtimme och skölj sedan väl med varmt vatten och låt torka.
  • Citronsyra: den används som bikarbonat.
  • Om det inte luktar för starkt om flaskan, eller om det inte finns rester på botten som är särskilt svåra att ta bort, kan du direkt fylla flaskan med hett vatten upp till 3/4, hälla i en sked Marseille-tvål och två skedar bikarbonat, skaka väl för att blanda allt, fyll sedan på med varmt vatten och låt stå i en halvtimme innan du sköljer bort allt.
  • Om du har bråttom kan du också prova med kokande vatten, men var extremt försiktig när du häller upp det (använd alltid handskar) och om du vill kan du även tillsätta ett halvt glas vit vinäger.

Med dessa enkla och husmors-metoder kommer du att ha glänsande flaskor redo att återanvändas!

Advertisement