Hur man tar bort gula fläckar från toalettstolen och toalettlocket

av Hilda Maria Morgan

15 Januari 2023

Hur man tar bort gula fläckar från toalettstolen och toalettlocket
Advertisement

Med tiden och användning kan det som en gång var en snövit toalettsits gradvis börja bli gulaktig. Detta sker på grund av kalkavlagringar och ammoniakavlagringar, som finns kvar på tabletten och långsamt fräter på emaljen och sätter sig, vilket ger sitsen den där typiska halmfärgen. Normalt sett kan inte ens de starkaste tvättmedlen ta bort dessa fläckar, som till slut verkar outplånliga.

Om sitsen har gulnat rejält har du förmodligen haft gott om tid på dig att byta ut den mot en ny och spara dig själv den meningslösa ansträngningen att försöka få den vit igen. Men om du vill ge det en chans finns det flera naturliga botemedel som kan hjälpa dig att få den åter till sin ursprungliga skinande vita färg. Låt oss upptäcka dem tillsammans.

Creativo

Creativo

Det finns flera naturliga botemedel som kan hjälpa dig i den svåra uppgiften att återställa vitheten till din toalett:

1.       Om du kan ta bort toalettringen, blötlägg den i varmt vatten tillsammans med en diskmedelstablett. Låt verka i några timmar, skölj sedan och ta bort fläckarna med en ren trasa.

2.       Bikarbonat och ättika: strö din toalettsits med bikarbonat, som har en känd blekningsförmåga, och spraya ättika över hela ytan som istället hjälper till att ta bort kalken. Låt bruset avsluta och skölj med en trasa.

3.       Tandkräm: om du använder en blekande tandkräm kan du använda den genom att sprida ut den över toalettringen. Låt den verka tills den är torr och ta sedan bort den med en fuktig trasa. Även toalettemaljen kommer att blekas.

4.       Citronsyra och diskmedel: blanda ett glas citronsyra med 10 ml diskmedel och använd det som ett vanligt toalettrengöringsmedel.

5.       Citronsaft: Citronsaft kan även användas mot gula fläckar. Gnid hälften av det över hela sitsen, skölj sedan noggrant och torka.

6.       Cola: bland dess många egenskaper har Cola också en blekande effekt. Ta ett glas och låt gasen försvinna (om den inte redan är avdankad) och häll några droppar direkt på fläckarna för att få dem att ljusna. Låt verka i några timmar och skölj sedan.

Vilket botemedel vill du testa först?

Advertisement