Hur man helt enkelt bleker gulnade kökshanddukar med naturliga botemedel

av Hilda Maria Morgan

13 Januari 2023

Hur man helt enkelt bleker gulnade kökshanddukar med naturliga botemedel
Advertisement

I köket används diskhanddukar även för att rengöra och torka smutsiga arbetsytor och för att avlägsna spår av fett från olika ytor; det är därför oundvikligt att de med tidens tand och användning fläckas och, om de är vita, blir gula. Frestelsen att slänga dem och ersätta dem med nya kökshanddukar vid det här laget blir verkligen mycket stark: det är svårt att få fläckiga och gulnade kökshanddukar att se rena ut!

Innan du går vidare till drastiska beslut rekommenderar vi dig dock att prova några enkla naturliga botemedel som kan hjälpa dig att få tillbaka dem till sin ursprungliga vithet. Flera naturliga produkter, som normalt används både i köket och vid städning, kan faktiskt effektivt ta bort fläckar och den gula patinan från dina vita tyger. Du kan välja om du vill förbehandla dina tyger före normal tvätt eller använda dessa blekningsprodukter direkt i tvättmaskinen. Eller varför inte, du kan också välja att kombinera de två alternativen. Varför inte ge det ett försök?

1. Förbehandling

1. Förbehandling

Creativo

Du kan använda naturliga blekningsmedel innan den vanliga maskintvätten på följande sätt:

1.       Bikarbonat och citron: blötlägg dina kökshanddukar i en blandning av bikarbonat (60 g för varje kökshandduk) och citron utspädd i ljummet vatten. Efter ungefär en timme kan du gå vidare till att tvätta dem i tvättmaskinen.

2.       Mjölk: är idealisk för att bleka kökshanddukar av bomull eller linne; fukta bara tygerna med mjölk och gnugga, tvätta dem sedan i tvättmaskinen. Du kommer att se att dina handdukar blir vitare.

3.       Marseille-tvål: som med mjölk, använd den med lite vatten för att gnugga dina handdukar; låt verka i en timme innan du lägger dem i tvättmaskinen.

Advertisement

I tvättmaskinen

I tvättmaskinen

Creativo

Använd dessa naturliga botemedel tillsammans med tvättmedlet direkt i tvättmaskinen:

1.       Natriumperkarbonat: genom att tillsätta två matskedar direkt i tvättmaskinens trumma kan du få mycket vit tvätt.

2.       Pulverjäst: om det finns en påse jäst kvar längst ner i lådan och du inte längre kan använda den för bakning, så har du här lösningen för att inte slänga den: häll den i tvättmedelsfacket tillsammans med tvättmedlet och starta en tvättcykel med dina kökshanddukar. De blir vita igen på nolltid.

3.       Väteperoxid: ytterligare ett utmärkt blekmedel, köp den med 36 volymer på apoteket och lägg in i tvättmedelsfacket tillsammans med tvättmedlet och sätt sedan igång en normal tvättcykel, helst på 60 eller 90 grader.

4.       Citronsaft: häll den direkt i tvättmaskinstrumman innan du lägger in kökshanddukarna och tvätta på 60 eller 90 grader; citronsaften kommer att få tygerna tillbaka till sin ursprungliga vita färg och hjälper att skydda tvättmaskinen från kalk.

Och du, vilket av dessa botemedel föredrar du? Känner du till några andra?

Advertisement