Gör det själv-tvättmedelstabletter för svarta kläder: en enkel metod att prova

av Hilda Maria Morgan

13 Januari 2023

Gör det själv-tvättmedelstabletter för svarta kläder: en enkel metod att prova
Advertisement

Det finns garderobsplagg som man inte kan vara utan, och det är ofta svarta plagg, verkligen oumbärliga vid en massa olika tillfällen. Från t-shirts, till jeans, till underkläder och alla sportartiklar med mera, mycket ofta är kläderna vi bär svarta, eller åtminstone en av delarna av våra dagliga outfits kan vara det.

Ju oftare vi använder dem, desto oftare måste vi tvätta dem, med den oundvikliga konsekvensen av att se deras färg blekna obönhörligt. För att fördröja detta fenomen och kunna använda dina svarta kläder länge utan att de ser slitna ut kan du a hjälp av speciella tvättmedel. Förutom de som vi hittar på marknaden finns det recept för att tillreda dem hemma, som det som föreslagits av Instagram-kontot @mirinconesencial_.

via mirinconesencial_/Instagram

mirinconesencial_/Instagram

mirinconesencial_/Instagram

Som visas i videon är det en huskur gjord med: natriumkarbonat, bikarbonat, tvättmedel (helst koncentrerat, det rekommenderar kreatören) och tillräckligt varmt vatten för att lösa upp pulveriserat färgämne i det för tvätt. Till detta kommer du sedan att lägga till 3 eller 4 matskedar bordssalt, vilket bör hjälpa färgerna att stanna på tygerna.

Natriumkarbonat och bikarbonat behövs i lika stora mängder (till exempel 300 gram av varje), medan det flytande tvättmedlet kommer att vara lika med hälften av mängden av en av dem (i vårt exempel, 150 gram).

Beredningen är enkel: du måste lägga ingredienserna i en skål och blanda för hand med handskar tills du kan bilda bollar. Du kan modellera dem för hand eller använda dig av några formar. Det viktiga är att de är portioner på max 20 eller 30 gram.

Kvinnan rekommenderar också att man använder dessa tabletter till lågtemperaturtvättar (hon föreslår faktiskt att man använder kallt vatten) och att sköljmedlet ersätts med vit vinäger.

Klicka här för att ta reda på de exakta doserna för att få 14 tabletter för dina tvättar av svarta kläder.

Om den här metoden fungerar kan du överväga att ersätta den svarta tvättfärgen med andra färger, ifall du råkar ha många kläder i samma nyans som du vill bevara. Återigen kan du byta ut det vanliga tvättmedlet mot Marseille-tvål (men det bästa än om det redan är flytande eller riven väldigt fint).

Skulle du kunna tänka dig att prova den här metoden för att skydda dina svarta klädesplagg?

Advertisement