Bästa sättet att förvara kryddorna på i köket? Allt i ordning inne i lådan

av Hilda Maria Morgan

22 Januari 2023

Bästa sättet att förvara kryddorna på i köket? Allt i ordning inne i lådan
Advertisement

Kryddor som används i köket är en verkligt oumbärlig ingrediens i många rätter, och i vissa kulturer kan man verkligen inte få rätt smak utan att använda en hel blandning av specifika smakämnen. Således, i köket hos oss alla, från nybörjare till expertkockar, är det mycket troligt att det finns ett hörn tillägnad burkarna med några av de mest använda kryddorna.

Mycket ofta förvaras de på någon hylla, även av lite dimension, som har monterats nära spisen. Andra gånger används magnetiska stöd för att hålla dem på kylskåpsdörren. Ytterligare personer föredrar att förvara dem i någon väggenhet. Men det mest bekväma sättet att förvara dem kan faktiskt vara en av lådorna i möblerna bredvid spisen.

bbiggs32/Reddit

bbiggs32/Reddit

Om man tänker på det är det faktiskt så att när de förvaras i det fria, vare sig de står på en hylla eller i kylen eller i hur som helst på köksbänken, är det oundvikligt att de blir täckta av smuts: matlagningsångorna eller stänk av sås och olja skapar samma slöja av fet smuts på kryddburkarna som vi hittar på alla väggskåp och ytor runt om spisen.

Och den där feta slöjan drar till sig mycket damm, så blir kryddburkarna - speciellt de som används mer sällan - täckta av ett helt lager fett som är riktigt obehagligt att se och irriterande även att ta på. Det betyder att du måste tvätta burkarna med jämna mellanrum, och att göra det när de fortfarande är fulla med kryddor är alltid riskabelt, eftersom de inte alls tål fukt.

Advertisement
_princess_sparkle/Reddit

_princess_sparkle/Reddit

Det är därför det är bättre att förvara kryddor på ett instängt ställe, och jämfört med hyllorna inuti väggskåpen, där burkarna ofta inte är lättillgängliga och varifrån man heller inte alltid snabbt kan läsa deras etiketter, är det bättre att ordna dem med ordning i lådorna.

Tänker man på det köper man faktiskt alltid kryddor i samma butiker och det är troligt att de alla har samma storlek vad gäller burkar. Annars kanske de mest noggranna personerna köper dem i lösvikt på marknader eller i specialaffärer och i så fall förvaras de då säkert i specialköpta burkar, även sådana av liknande modell.

Det räcker alltså med att köpa lådor med kryddställ, eller den sorts skenor som gör att du kan skapa kolumner av burkar som placeras sida vid sida tills de fyller allt tillgängligt utrymme i lådan. På så sätt är det bara att öppna lådan och direkt kan du se alla etiketterna. När du tar en burk behöver du inte flytta de andra eller riskera att få dem att falla.

itwasntnotme/Reddit

itwasntnotme/Reddit

Ett annat sätt som vissa använder är att ställa dem alla upprätt i lådor som är tillräckligt djupa. I så fall blir det nödvändigt att skriva namnet på varje krydda på locken, men det är alltid en bekväm lösning att ta ställning till.

Du kommer att glömma all den där fetthinnan och oordningen. Förvarar du dem också på det här sättet?

Advertisement