Husmödrarnas knep för att få rostfria ytor att glänsa

av Hilda Maria Morgan

10 Januari 2023

Husmödrarnas knep för att få rostfria ytor att glänsa
Advertisement

Numera finns det många föremål som vi har i hemma, speciellt i köket, som är gjorda av rostfritt stål. Det är den beläggningen som föredras av många modeller av kylskåp, ugnar och andra vanliga apparater, och oumbärliga tillbehör som en soptunna.

Dessutom är rostfritt stål ett material som älskas i köket just för många redskap, eftersom det är det som bäst klarar tidens tand och är lättast att sanera. Men när de, efter att ha använts och rengjorts många gånger, blir matta och förlorar sin ursprungliga prakt, hur kan vi få dem att glänsa igen? Ett gammalt botemedel, som husmödrarna använde, kan vara lösningen.

Creativo

Creativo

Det handlar om en naturlig ingrediens som vid det här laget är lätt att hitta överallt i hela världen: olivolja.

Vid kontinuerlig rengöring, baserad på mer "aggressiva" ämnen för nödvändig för djuprengöring, lämnas en matt slöja på stålet, här kan olivoljan verkligen återställa den ursprungliga prakten.

Olivolja används inte bara för att polera en redan ren yta, utan den klarar också av att ta bort tecken och ringar av lätt smuts, såsom fingeravtryck, ränder av fettfläckar som inte är alltför markerad och andra små beläggningar som inte är så gamla.

Hur man använder olivolja? Sprid en mycket liten mängd olivolja på en mikrofiberduk, och gnugga med regelbundna rörelser över hela ytan, ganska snabbt. När du är klar, ta en andra ren, torr trasa och torka av den igen för att ta bort eventuella rester av fett.

På så sätt lyckas oljan ta bort spår av smuts, och den slutliga poleringen lämnar en riktigt skinande yta. Det skulle till och med kunna bli det enda botemedlet att använda vid vanlig städning, utan att behöva ta till andra specifika produkter om det kanske inte är fråga om lite mer drastiska situationer, som när rengöringen har skjutits upp för länge. Men även då finns det gör det själv-lösningar som kan komma till undsättning om du av en slump inte skulle ha ditt favoritmedel till hands. En av dem är att blanda två matskedar diskmedel i en sprayflaska med 200 ml vatten och 100 ml vit vinäger.

Har du redan testat olivoljemetoden?

Advertisement