Rengör duschen helt med naturliga och gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

13 Februari 2023

Rengör duschen helt med naturliga och gör-det-själv-medel
Advertisement

Att ta en dusch är ett av de största nöjena vi kan tillåta oss själva för att koppla av när vi kommer hem efter en jobbig dag på jobbet eller för att varva ner efter långa timmars aktivitet utomhus. Inte nog med det: duschen kan också vara ett ögonblick då vi kommer tillbaka till oss själva och smälter några dåliga nyheter eller obehagliga fakta som vi just har upplevt. Att gå in i en perfekt ren dusch är därför viktigt för att förbereda oss för avkoppling och för att övervinna de svåra stunderna som vi vill skölja bort med vattnet från den behagliga varma strålen.

Det kan dock hända att man på grund av ouppmärksamhet eller glömska, kanske på grund av brådska, inte städar allt ordentligt när man tvättar badrummet och det är oundvikligen duschen som får lida: svärtade fogar, ränder på glaset, duschhuvudet med hål igensatta av kalk, är de irriterande defekterna med vilka vår dusch kan välkomna vår återkomst hem. Hur gör man för att få den att återgå till sin forna glans? Vi avslöjar de mest lämpliga naturliga metoderna.

Advertisement

1. Fogarna

1. Fogarna

Creativo

Duschfogar blir ofta svarta på grund av ansamling av smuts men framför allt på grund av spridning av mögel. För att göra dem vita som snö igen, använd väteperoxid: blötlägg bomullstussar med den här produkten eller spraya den direkt på fogarna och låt den verka i någon timma innan du tar bort väteperoxiden, eventuellt genom att gnugga de mest ingrodda hörnen med en tandborste.

Advertisement

2. Duschhuvudet

2. Duschhuvudet

Creativo

För att ta bort blockeringar från duschhuvudets hål kan du ta isär det och doppa det i en lösning av bikarbonat och vit vinäger eller, om det inte är möjligt att ta isär det, slå in det i en påse, häll 240 ml vit vinäger och 70 g bikarbonat och låt det verka över natten. Brusreaktionen mellan vinäger och bikarbonat tar bort alla spår av kalk. Nästa morgon, ta bort påsen och ta bort de sista resterna genom att låta vattnet rinna.

3. Duschglaset

3. Duschglaset

Creativo

För att rengöra duschglaset, gör ett rengöringsmedel genom att skapa en blandning av vit vinäger och vatten i förhållandet 2:1 i en behållare med en spray och gnugga med en svamp. Alternativt gör du en sprayprodukt med 150 g citronsyra i 1 liter vatten. Om glaset är särskilt smutsigt, gör istället en pasta med natriumbikarbonat och vit vinäger och gnid den på glaset med en mjuk trasa men utan att applicera för mycket kraft för att undvika att repa det.

4. Kranen

4. Kranen

Creativo

Slutligen, för att rengöra kranen, kan du använda samma produkter som anges för duschglaset; alternativt kan du ta bort kalk snabbt genom att lägga en skiva citron eller gurka på den. Låt den verka i några minuter innan du sköljer med en svamp så ska du se att din kran blir ren och blank igen.

Är du redo för en skön avkopplande dusch?

Advertisement