Torka kläder på elementen: knep för att undvika dålig lukt

av Hilda Maria Morgan

08 Januari 2023

Torka kläder på elementen: knep för att undvika dålig lukt
Advertisement

När det är kallt och regnar ute, och du därför inte kan torka dina kläder utomhus för att låta dem torka naturligt, och inte heller har en torktumlare för att påskynda processen, då tar många av oss, under de kalla årstiderna, till den klassiska lösningen av element.

Att lägga mindre tvättade plagg, som kläder av olika slag, på elementen hjälper oss att lämna plats på torkställningarna för otympliga kläder eller kanske till och med lakan och olika sängkläder. Men ibland kommer en otrevlig lukt från kläderna som hänger på elementen, som också blir kvar på själva tygerna när de torkat. Hur fixar man det?

Creativo

Creativo

Den främsta orsaken är fukt: både den som fastnar i tygerna och den som genereras i rummet där vi hänger upp dem. Så ett första användbart tips är att hänga endast de plagg som har befriats från det mesta av tvättvattnet genom en intensiv centrifugeringsfas på elementen. Detta kan vara fallet med mindre ömtåliga kläder som sportkläder, eller örngott eller badrumshanddukar. Eller i alla fall plagg som är gjorda av tyger som inte är för tjocka, vilket inte bör hängas på elementen eftersom de lagrar mycket mer vatten.

Andra gånger kan kläderna ha tvättats på rätt sätt, men de är genomblöta av extra fukt eftersom de inte tagits ut ur tvättmaskinen tillräckligt snabbt, vilken lämnats oöppnad i timmar efter att tvätten varit klar. Så om du inte kan planera att tvätta när du också har tid, direkt efteråt, att hänga upp allt, öppna åtminstone tvättmaskinsdörren eller, ännu hellre, ta ut kläderna från tvättmaskinen och lägg ut dem så gott det går på någon yta där det inte blir för trångt.

Sedan, både på elementen och på torkställningen, avger kläderna ibland dålig lukt även efter tvätten eftersom fibrerna är mättade med tvättmedel: använder man för mycket sköljmedel så sköljs det inte ordentligt och i längden resulterar det i dålig lukt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Även när det är dags att lägga ut dem på elementen, stapla dem inte ovanpå varandra. Ju svårare du gör avdunstningen av vattnet som är kvar inuti dem, desto mer kommer detta att bli en källa för dålig lukt.

För att dra fördel av värmen från elementet kan du placera plaggen delvis på det och sedan sträcka ut dem ända till torkställningen som du har placerat i närheten. På så sätt kommer det fortfarande att finnas luftcirkulation och värmen som produceras gör också att resten av tvätten torkar snabbare, vilket minskar fukten som genereras i rummet.

Det här är små steg som verkligen kan göra skillnad!

Advertisement