Bort med dålig lukt: gör mattor och heltäckningsmattor parfymerade med en enkel gör det själv-metod

av Hilda Maria Morgan

29 Januari 2023

Bort med dålig lukt: gör mattor och heltäckningsmattor parfymerade med en enkel gör det själv-metod
Advertisement

Mattor och heltäckningsmattor är en stor komfort i hemmet, dessutom dekorerar de unikt olika rum. De har dock en negativ sida som vi alla behöver hantera: det faktum att de lätt blir smutsiga och inte är lika lätta att rengöra. I synnerhet, även om vi lyckas att inte orsaka fläckar och ringar av smuts, leder kontinuerlig användning fortfarande till att det bildas dålig lukt.

Så ibland räcker det inte med att dammsuga dem ofta, utan snarare behöver vi tillgripa någon deodorant som neutraliserar dålig lukt och sprider en behaglig arom i dess ställe. Lyckligtvis är det något vi kan göra hemma till minimala kostnader och mycket snabbt.

Creativo

Creativo

Vad kommer du att behöva?

  • 230 gram bikarbonat
  • 230 gram borax
  • En blandning av eteriska oljor: 3 droppar vardera av citrongräs, lavendel, tea tree och rosmarin.

Utrusta dig med en glasbehållare, gärna med en öppning som är tillräckligt bred för att enkelt kunna sätta in en gaffel. Kapaciteten måste vara sådan att den kan innehålla alla pulver, eller använd olika burkar för att ha redo i de olika rummen där du har mattor (+ en bekväm metod även för de i badrummet!).

Häll alla i ingredienser och blanda väl med en gaffel (eller också med en sådan där liten visp som används till ägg) för att krossa de klumpar som bildas när du tillsätter de eteriska oljorna.

Användning: strö ut ett par skedar av detta parfymerade pulver med hjälp av en finmaskig sil för att lämna en mycket tunt lager på hela mattan. Självklart är det bara att lägga till fler skedar för större mattor eller över en större yta av mattan.

Låt verka i minst en halvtimme (men du kan också låta det stå i flera timmar) och dammsug sedan upp allt med en dammsugare.

Huset kommer att få en helt annan doft!

Advertisement