Perfekt hem med 15 minuters städning åt gången: detta är FlyLady-metoden

av Hilda Maria Morgan

14 Januari 2023

Perfekt hem med 15 minuters städning åt gången: detta är FlyLady-metoden
Advertisement

Bra städning av hushållet kräver, för att vara effektiv, en god organisationsnivå och utmärkt tidshantering. Annars är det väldigt lätt hänt att man samlar på sig så mycket att det inte längre är lätthanterligt.

Detta är särskilt negativt för de som jobbar och måste koncentrera all sin energi på att städa och göra rent kanske på lediga dagar. Men det är också jobbigt för de som stannar hemma, för ju mer arbete som samlas, desto mindre kan det samordnas på ett adekvat sätt.

Och det finns de som till och med har utarbetat en metod för rigorös organisation av hemmet för att åtgärda detta problem och optimera tider och resultat. Genom att fortsätta läsa nedan kommer du att förstå vad vi pratar om.

Pixabay

Pixabay

Marla Cilley, en amerikansk dam som tidigare var kände sig som en slav under hushållssysslorna som många människor runt om i världen, bestämde sig för att lösa problemet genom att uppfinna FlyLady-metoden.

Det är en riktig handlingsplan som är så enkel och effektiv att den snabbt spridit sig överallt. Det är numera en solid metod med en webbplats, ett community och en e-postlistatjänst att hänvisa till för implementering av metoden. Grunden för allt är principen att allt kan göras utan att det ska kännas som ett ansträngande maraton, utan genom att organisera sig och ägna lite tid åt gången åt varje grej.

Den röda tråden för reglerna för denna typ av organisation är "15 minuter", enligt vilken alla hushållssysslor kan utföras utan att ägna mer än denna tid åt det. Med klockan i handen följs de förutsedda minuterna för varje uppgift och varje dag ägnas en total mängd tid åt husets skötsel uppdelad i faser (morgonen, eftermiddagen och kvällen).

Man utgår från små steg och sätter upp dagliga mål som slutförs först efter man har tagit hand om sig själv på ett adekvat sätt. Och om något inte sker inom den förväntade tiden skjuts det upp till nästa dag. Dessutom, för de som prenumererar på programmet och använder e-mailtjänsten, planeras ett litet dagligt uppdrag varje dag. Det består i att utföra "fina" jobb som sedan redan kommer att vara klara när extraordinär städning ska ske.

Genom att göra det garanterar programmet en rutin som är organiserad in i minsta detalj som gör att du inte kommer lämna något åt sitt öde och få intrycket av att du arbetar väldigt lite. Ordspråket "liten kostnad, maximal lön" passar situationen perfekt, även om vi i det här fallet talar om slöseri med energi snarare än resurser.

Tror du att den här metoden skulle kunna vara rätt för dig?

Source:

Marla Cilley - FlyLady.net

Advertisement