Röda eller bruna fläckar i äggen? Detta är vad det handlar om

av Hilda Maria Morgan

04 Januari 2023

Röda eller bruna fläckar i äggen? Detta är vad det handlar om
Advertisement

Ägg har alltid varit ett dyrbart livsmedel för dem som följer en allätande diet. De är rika på viktiga näringsämnen för vår kropp och det anses vara riktigt viktigt för allas välbefinnande och hälsa att äta dem. Däremot måste de konsumeras med kunskap, så man ser till att de inte har blivit dåliga och vara uppmärksamma på hur många som konsumeras. Ett överskott kan orsaka effekter i motsats till de hälsosamma som vi önskar.

Det är därför lämpligt att välja ägg som läggs av höns som inte kommer från hönsfarmar och som föds upp på marken. Det finns skäl till varför man uppmanas att undvika storskalig distribution så mycket som möjligt och att föredra marknader eller uppfödare som man känner till. Allt detta för att skydda vår hälsa och skydda miljön.

All denna information gör oss dock misstänksamma och ibland överdrivna när vi utvärderar varje enskild aspekt av kvaliteten på ett ägg vi är på väg att konsumera. Så pass att även bara en röd prick i äggulan eller i äggvitan bokstavligen kan skrämma oss även om det inte finns någon anledning till det. Genom att fortsätta läsa nedan får du reda på vad det är.

actuallygonzo/Reddit

actuallygonzo/Reddit

Det händer att man, när man skalar ägget för att äta det, kan stöta på prickar eller små röda eller bruna fläckar som finns oftare i äggulan men ibland även i äggvitan. På samma sätt händer det att man blir rädd inför detta eftersom det råder tvivel om äggets ätbarhet eller om det faktum att ägget kan ha varit befruktat eller inte.

Det är vanligt att säga att dessa prickar betyder att ägget är befruktat. Och det är normalt att vissa människor, inför detta, känner sig obekväma eller till och med skyldiga när de vet att det de äter kunde ha blivit en kyckling. Det är en fråga som har att göra med olika typer av känslighet. De som är alltför känsliga kommer dock att bli glada när de får veta att de där fläckarna inte har något att göra med äggets befruktning.

De röda eller bruna prickarna är inget annat än små blodfläckar, mer eller mindre koagulerade, som härrör från bristningen av några blodkärl under äggbildningsprocessen. Det är ett naturligt fenomen och analogt med vad som också händer hos människor. Och det har inget att göra med vare sig eventuell befruktning eller ätbarheten av själva äggen. Om du hittar dem kan du med säkerhet äta dem.

Kände du redan till denna märkliga information?

Advertisement