Prova ett av dessa 3 naturliga sätt att hålla bärfisar borta

av Hilda Maria Morgan

10 Januari 2023

Prova ett av dessa 3 naturliga sätt att hålla bärfisar borta
Advertisement

Bärfisar är en av vår hemmiljös främsta fiender, särskilt på hösten eller i alla fall när luftfuktigheten är ganska hög. De som, snabbt kan förstöra växter och kan flytta in i huset är gröna eller bruna. För oss är de absolut ofarliga, men om du försöker krossa dem för att deras närvaro är störande avger de en mycket otrevlig lukt. Den enda användbara lösningen är därför, förutom att skicka iväg dem, att hålla dem borta från insidan av huset.

Sedan finns de små, men ännu mer irriterande, som vi vanligtvis kallar "vägglöss". De kan bita och orsaka jobbiga dermatologiska irritationer, men de utgör heller ingen stor fara. Även i det här fallet, förutom att byta lakan ofta, desinficera madrassen med ånga eller alkohol och vädra den ofta, är det bästa rådet att hålla dem borta från hemmiljön och från själva sängen.

Vissa naturliga ämnen, tack vare deras lukt, kan hjälpa mycket i detta avseende. Läs vidare för att ta reda på vilka de är.

Pixabay

Pixabay

  • Mynta: doften av mynta, mycket stark men som vi gillar, verkar djupt störa bärfisen. Ett bra sätt att få bort dem kan därför vara att göra en blandning av vatten och eterisk olja av mynta (cirka 20 droppar per liter vatten), överföra den till en spraybehållare och spraya på de drabbade områdena. I synnerhet är det lämpligt att spraya detta nära balkonger, dörrar och fönster.
  • Lök: en annan svuren fiende av vägglöss verkar vara lök. Om du vill använda det, förbered ett avkok med vatten och lök, låt det svalna och spraya det i områdena intill dörrar, fönster och balkonger. Det kommer definitivt att hjälpa till att förhindra bärfisar från att komma för nära.
  • Vitlök: detsamma gäller vitlök. Även med denna kan du förbereda ett avkok som förs över, när det är kallt, till en spraybehållare och sprayas på strategiska platser. När det gäller både vitlök och lök uppstår dock problemet att de är obehagliga lukter även för oss människor. Om du inte vill använda mynta, så är ett alternativt knep till avkoket att överväga att plantera vitlökslökar på balkongen eller på fönsterbrädorna. Även dessa bör agera till förmån för din avsikt.

Hade du redan provat någon av de nämnda metoderna?

Advertisement