Dålig lukt i huset? Här är 8 möjliga faktorer att hålla under kontroll

av Hilda Maria Morgan

17 Juni 2023

Dålig lukt i huset? Här är 8 möjliga faktorer att hålla under kontroll
Advertisement

En av de saker vi helst vill för vårt hem, förutom renlighet och ordning, är att det ska finnas en god doft. Alla vill vi ha en väldoftande, välkomnande och betryggande hemmiljö dit vi kan återvända, ta till vår tillflykt och må bra. Det är ett behov som är mer än naturligt och som vi tenderar att tillfredsställa genom att använda doftande rengöringsprodukter och köpa, ofta tvångsmässigt, deodoranter, rökelser och doftljus av alla de slag.

Dessa hjälpmedel bidrar naturligtvis till att upprätthålla en behaglig doft i hemmet, men det hjälper inte allt. Om vissa delar av huset och vissa faktorer som kan bidra till spridningen av dålig lukt inte hanteras korrekt, kommer varje försök att parfymera hemmet att visa sig vara förgäves eller otillräckligt.

Nedan visar vi de mest kända faktorerna som vi bör vara uppmärksamma på.

Advertisement
Pexels

Pexels

En av huvudorsakerna till dålig lukt i huset, även om det är ganska oanat, är smutsiga lakan. Sänglinne impregneras mycket snabbt med den sovandes kroppslukt och tenderar oundvikligen därför att avge dålig lukt. Det idealiska skulle vara att byta ut lakanen varje eller max varannan vecka.

Advertisement
breton_stripes/Reddit

breton_stripes/Reddit

En annan sak vi ofta bör kolla upp är soptunnorna, speciellt de där vi slänger kompost eller badrumsavfall. I det här fallet, förutom att ofta gå ut med skräpet, kan en lösning vara att rengöra soptunnorna ofta, att ta ut dem för att lufta dem och vid behov spraya dem med en luftrenare när de är tomma.

Anxious_Cookie14/Reddit

Anxious_Cookie14/Reddit

Husdjur, trogna och älskade följeslagare för många av oss, kan vara ytterligare ett medel för dålig lukt. Rådet är att tvätta dem ofta och särskilt dammsuga de platser där deras hår kan samlas och att rengöra, minst en gång i veckan, de områden de oftast är på.

bobilygarvelan/Reddit

bobilygarvelan/Reddit

Den smutstvättkorgen kan avge en dålig lukt, särskilt om kläderna är blöta eller ordentligt smutsiga, eller om tvättkorgen förvaras i badrummet där fukt och ånga gynnar spridningen av mögel och bakterier. Det är därför en god vana att placera den i torrare utrymmen i huset och att tvätta kläderna omedelbart om de är fuktiga eller jättesmutsiga.

marklyon/Reddit

marklyon/Reddit

Mögel och bakterier kan även utvecklas i tvättmaskinen på grund av fukt. Detta främjar obehagliga lukter. För att undvika dem är det smart att alltid lämna dörren öppen och att ofta rengöra insidan av tvättmaskinen med rätt knep och produkter.

Advertisement
TummyPuppy/Reddit

TummyPuppy/Reddit

Det vi sa om tvättmaskinen gäller även för diskmaskinen. Att försöka rengöra den med jämna mellanrum, genom att köra den tom och genom att använda rätt produkter kommer att förhindra att smuts, mögel och bakterier samlas och får interiören att lukta.

crowneddilo/Reddit

crowneddilo/Reddit

Ofta kan de främsta orsakerna till dålig lukt också vara nya möbler eller apparater. Detta beror på emanationen av särskilda ämnen som, förutom att de är obehagliga att känna, till och med kan bli skadliga. I sådana här fall är en luftrenare det bästa valet.

Advertisement
TommyX12/Reddit

TommyX12/Reddit

Sist men inte minst är en relevant orsak till dålig lukt mycket ofta avloppet i diskhon. Kontrollera ofta att det inte är igensatt och använd rätt produkter för att rensa det och deodorisera det.

När du väl har vidtagit lämpliga åtgärder för de situationer som beskrivits ovan är det bara att njuta av den goda lukten i ditt hem.

Advertisement