Bli av med fukt från garderober med ett naturligt botemedel

av Hilda Maria Morgan

07 Januari 2023

Bli av med fukt från garderober med ett naturligt botemedel
Advertisement

I varje hus kan det finnas hörn som är mer utsatta för fuktproblem än andra, och om de också rymmer några garderober eller byråer fulla med kläder eller hushållslinne, påverkas alltid både möblerna och tygerna inuti dem. Faktum är att det inte bara utvecklas en obehaglig lukt i slutna utrymmen inne i garderoben, utan mögel kan - i värsta fall - förstöra möbelns struktur såväl som tygerna på kläderna eller linnet inuti.

Men när situationen inte är extremt allvarlig, men det inte kan förnekas att den är närvarande, är det värt att använda sig av några enkla åtgärder, till exempel en som är ekonomisk och helt naturlig som vi anger nedan.

Creativo

Creativo

Allt du behöver är:

  • en påse av tyg som andas, såsom bomull eller gasväv (alternativt en näsduk med ett gummiband);
  • Okokt ris;
  • Eterisk olja efter behag (valfritt).

Du kommer säkert att ha gissat hur det fungerar:

1.       Fyll påsen med ris

2.       Tillsätt 4 eller 5 droppar valfri eterisk olja. Tea tree rekommenderas alltid mot mögel, men lavendel eller citrusfrukter är också utmärkta. Och om du av en slump också vill hålla nattfjärilar borta, så kan du prova eterisk olja av cederträ.

3.       Stäng påsen och kontrollera dess skick med några veckors mellanrum, byt eventuellt ut den mot en ny.

Om du använder en tygpåse är det när du vill byta ut den mot en ny alltid lämpligt att tvätta den på en hög temperatur. När det gäller pappersnäsdukar byter du ut dem direkt mot nya. Risets hygroskopiska kapacitet är utmärkt för att absorbera fukten som finns i garderober, och dess mycket låga kostnad gör det till ett botemedel att prova.

Som ett alternativ till ris kan du på liknande sätt använda grovt salt, bikarbonat av soda eller till och med torkade aromatiska örter, var noga med att kontrollera deras status med jämna mellanrum.

Vilka är dina favoritsätt att hålla borta fukt i garderober?

Advertisement