10 föremål som hjälper dig att hålla hela huset rent och behagligt doftande

av Hilda Maria Morgan

12 Januari 2023

10 föremål som hjälper dig att hålla hela huset rent och behagligt doftande
Advertisement

Det finns inget bättre än att komma hem och mötas av en behaglig doft, tycker du inte? Det kan dock hända att så inte är fallet, tvärtom. Ibland är det bara den dåliga lukten som känns och det kan finnas många anledningar. De dåliga lukterna som kommer från diskmaskinen och tvättmaskinen efter dess användning, tygerna som impregnerats av husets alla dofter och som återger dem till oss i en avgjort oattraktiv blandning, avloppsrören som ger ifrån sig doften av kloakerna, användningen av kemikalier som är effektiva men som inte luktar särskilt gott, gammal luft från ständigt stängda fönster, dessa är bara några av källorna till dålig lukt i våra hem.

Det finns flera föremål som kan hjälpa oss att alltid hålla en god lukt hemma och idag föreslår vi 10 som kan vara mycket användbara; du kommer att se att du inte längre kommer att klara dig utan den!

1. Luftuppfräschare i spray för rum och tyger

1. Luftuppfräschare i spray för rum och tyger

Creativo

Det finns många luftuppfräschare på marknaden, men de i sprayform gör att du inte bara kan deodorisera och parfymera luften, utan också att göra det med hjälp av tyger som gardiner, mattor och soffor. Välj en med helt naturliga ingredienser eller gör din egen med den doft du vill ha. Det är väldigt enkelt att göra en med destillerat vatten, bikarbonat och en valfri eterisk olja, eller med vatten, alkohol och eteriska oljor.

Advertisement

2. Våtservetter

Våtservetter är en mycket värdefulla hjälpmedel när det kommer till att snabbt ta bort fläckar och lämna en behaglig doft i huset. Också i det här fallet, välj våtservetter gjorda med naturliga produkter eller gör dem själv hemma. Ta lite hushållspapper, vatten, en vegetabilisk olja, en mild flytande tvål och en eterisk olja; om du vill ha en desinficerande effekt välj tea tree.

3. Toalettrengöringsskivor

Har du sedan länge gett upp hoppet om att parfymera toalettet för att det är så besvärligt? Välj gelskivor! De appliceras direkt på toalettens innervägg och avger en behaglig doft under lång tid, eftersom de rengör tolattstolen vid varje spolning.

4. Doftpåse för badet eller duschen

Unna dig en stund av verklig avkoppling genom att lägga till en doftpåse till duschen eller badkaret. Tillredda med örter och eteriska oljor släpper naturligt ifrån sig en behaglig doft och du kan även göra din egen efter ditt humör eller behov. För en avkopplande stund, välj till exempel lavendel, medan om du vill ha en boost av energi, välj citrusfrukter. För en fördelaktig verkan på luftvägarna, välj eukalyptus.

5. Underhåll diskmaskinen (eller tvättmaskinen!)

5. Underhåll diskmaskinen (eller tvättmaskinen!)

Creativo

Om den dåliga lukten kommer från din diskmaskin eller tvättmaskin, kanske det är dags att ta hand om att rengöra dem. Kör en tom tvätt med en specifik produkt eller gör en själv med bikarbonat, ättika och citron, du kommer att känna att din diskmaskin och tvättmaskin kommer att lukta som ny igen. Lägg en halv citron i diskmaskinskorgen när du tvättar; din disk blir renare och diskmaskinen mer väldoftande. I tvättmaskinen kan du istället stoppa in en bit tyg med några droppar eterisk olja i trumman.

Advertisement

6. Kakel och duschspray

6. Kakel och duschspray

Creativo

Även kakelplattorna i ditt badrum eller kök kan ges en behaglig doft om de rengörs med rätt produkt. Välj en med naturliga ingredienser eller gör din egen med vatten, bikarbonatättika och eteriska oljor.

7. Mattrengöringspulver

7. Mattrengöringspulver

Creativo

Om din matta är fläckig eller luktar illa, rengör den med ett parfymerat rengöringspulver. Att göra ett är väldigt enkelt med bikarbonat blandat med eteriska oljor.

Advertisement

8. Ljus

8. Ljus

Creativo

Slutligen, kom ihåg att även ljus kan användas för att behagligt parfyma ditt hem. De hjälper dig också att skapa en varm och mysig atmosfär, som hjälper en att slappna av.

Vilka produkter använder du för att parfymera ditt hem?

Advertisement