Starka kontraster: få köksön att sticka ut i köket med starka färgskombinationer

av Hilda Maria Morgan

03 Januari 2023

Starka kontraster: få köksön att sticka ut i köket med starka färgskombinationer
Advertisement

Att kunna organisera utrymmena i köket så att köksön dominerar dess centrum med alla nödvändiga tillbehör och redskap (ibland till och med diskbänk och köksapparater) gör det utrymmet i huset ännu trevligare att vara i. När du funderar på att installera en ö i köket kan du, förutom dess storlek och den typ av utrustning du vill utrusta den med, även dra fördel av det mycket viktiga elementet på ett dekorativt plan. I synnerhet när du inte vill välja en för vågad design för alla möbler i rummet kan du tillåta dig en lite mer extravagant känsla till köksöns material eller färger, vilket skapar en kontrast mot resten.

Därmed kommer den detaljen som dominerar mitten verkligen att vara stjärnan i hela köket, och kommer att kunna ge karaktär utan att behöva gå överbord med vågade dekorationer och färger i resten av rummet. Kolla in idéerna nedan.

En explosion av färg: en livfull gul färg i mitten av rummet vet verkligen hur man stjäl uppmärksamhet och gör allt mer glatt och livligt. Därmed kan även resten av köket vara mer neutralt, med vita ytor och trädetaljer. Modernt och välkomnande.

Advertisement

En djärv grön, med mässings- eller gulddetaljer: den ser vacker ut mot en varm parkett, när resten av möblerna är vita - inklusive bänkskivorna. Faktum är att i ett mycket ljust rum lyckas en stor möbel med djärva färger få plats utan att ge ett hoptryckt intryck.

När det kommer till färgglada öar syftar vi generellt på lackat trä som fungerar både på möbler med skarp och minimalistisk design och på de i lite äldre stil, som kanske en popfärg kan ge det där lilla extra vilket gör dem snygga och moderna.

Även om man överger tanken på popfärger som sticker ut mot resten av möblemanget, kan kontrasten i köksmöblerna också ges av ett annat material. Till exempel en tegelbeklädnad eller till och med en köksö gjord av murverk!

Man kan också våga skapa en kontrast som inte handlar så mycket om det kromatiska utan som istället spelar på träfinishen, eller snarare listerna: ön i mitten kommer alltså att få en stil (liksom en färg) som är något annorlunda än de övriga i rummet.

Advertisement

Den gyllene regeln för att kunna sätta in en enfärgad och mörkfärgad möbel i vilket rum som helst är att rummet framför allt är ljust och rymligt.

Att leka med färger för att framhäva elementet i mitten är sättet att ge det där färgglada lilla extra som inte skulle kunna skapas någon annanstans.

Advertisement

Och kanske kan du med tiden till och med fundera på att måla om bara ön för att förändra atmosfären i hela rummet!

När minsta avståndsmått mellan öns kanter och kanterna på de andra möblerna som ramar in köket har garanterats, återstår bara att välja färg, material eller finish som ännu mer framhäver den där stora biten som trumfar i centrum av allt. Hur skulle du vilja inreda ett kök med en köksö?

Advertisement