10 saker vi fortsätter använda även om de borde slängas

av Hilda Maria Morgan

30 December 2022

10 saker vi fortsätter använda även om de borde slängas
Advertisement

I köket kollar vi ofta skafferiet och kylskåpet för att eliminera alla de produkter som har passerat sitt utgångsdatum. Faktum är att vi vet att bortom den gränsen kan inte bara smaken bli obehaglig, utan mat och dryck kan till och med visa sig bli skadlig. Vad vi däremot glömmer är att väldigt ofta har många andra föremål vi har hemma också ett utgångsdatum. Vissa har det stämplat på förpackningen, andra inte. Samtliga bör dock, efter en viss tidsgräns, helst bytas ut mot nya varor, för att alltid ha produkter i optimala förhållanden.

Idag visar vi dig 10 föremål som du säkert använder även om det är långt förbi tiden att slänga dem.

Advertisement

1. Smink

1. Smink

Creativo

Smink, samt krämer och lotioner, har ett utgångsdatum tryckt på förpackningen. Den identifieras vanligtvis med symbolen för öppen burk åtföljd av en siffra och indikerar de månader som kan gå efter att produkten öppnats innan den behöver bytas ut. Sminkprodukter till ögon är de som har kortast utgångsdatum och bland dessa har mascaran till exempel en maximal varaktighet på 3 månader från öppning eftersom smuts och mikroorganismer kan samlas på borsten och orsaka obehag. Andra produkter, som foundation eller solskyddsfaktorer, har längre hållbarhet, men behöver bytas ut efter ett år.

Advertisement

Rengöringsmedel

Rengöringsmedel

Creativo

Tvättmedel, liksom produkter för personlig vård, har en tidsperiod efter vilken de förlorar sin effektivitet och håller inte. De i gel måste vanligtvis användas inom 6 månader efter öppning, de i pulver har längre livslängd, men du måste vara uppmärksam på luftfuktigheten eftersom det gör dem hala och grumliga och därför oanvändbara.

3. Rivjärn

3. Rivjärn

Creativo

Rivjärn är alltid mycket svåra att diska, eftersom matrester som är omöjliga att ta bort lätt kan fastna inuti. Av denna anledning och på grund av det eventuella slitage som bladen utsätts för vid användning, skulle det vara nödvändigt att byta ut dem vart 3-4 år.

4. Underkläder

4. Underkläder

Creativo

Underkläder bör också bytas ut regelbundet. Det är vanligtvis tillrådligt att byta dem när de får hål eller när de tappar färg, men det idealiska vore att byta det en gång om året för att säkerställa bättre hygien. Faktum är att de ofta inte desinficeras helt genom att tvättas i tvättmaskinen och även om det inte är skadligt, skulle det ändå vara att föredra att byta ut dem. Om de är gjord av syntetiskt material, bör bytet vara mer frekvent, eftersom dess hygien är ännu svårare.

5. Rakblad

5. Rakblad

Creativo

Rakhyvlar bör bytas ut ganska ofta för att undvika besvär under rakning på grund av att bladet blir allt mindre vasst. Rådet är att byta bladen en gång var 1-2 vecka för de som använder dem varje dag och en gång var 4-6 vecka för de som använder dem mer sällan, som ett par gånger i veckan.

Advertisement

6. Hårsnoddar

6. Hårsnoddar

Creativo

Hårsnoddar kan skada ditt hår om de börjar töjas eller på annat sätt skadas. Faktum är att gummidelen, när den exponeras, kan fastna i hårstråna och bryta dem. Byt ut dem så snart de visar de första tecknen på slitage.

7. Duschdraperier

Till och med duschdraperier kan bli smutsiga och på grund av den konstanta fukten i duschen kan mögel dessutom spridas. Av denna anledning är det nödvändigt att tvätta dem minst en gång i månaden och byta ut dem efter ett års användning.

Advertisement

8. Disksvampar

8. Disksvampar

Creativo

Disksvampar är en utmärkt grogrund för mikroorganismer, tack vare deras fuktighet och närvaron av matrester och smuts. Men är vi säkra på att vi byter dem tillräckligt ofta? Antagligen inte. Faktum är att svampar med små fibrer måste bytas ut en gång i veckan, medan de med stora fibrer, som har större ventilation och torkar snabbare, varannan vecka.

9. Badleksaker av gummi

Vi kan förlänga livslängden på deras användning genom att tvätta dem med kokande vatten och diskmedel efter varje användning eller genom att täta hålet i botten för att förhindra att de fylls med vatten, men förr eller senare kommer dessa leksaker att utsättas för mögeltillväxt. För detta är det nödvändigt att byta ut dem varannan eller var tredje månad.

Advertisement

10. Anti-stick stekpannor

10. Anti-stick stekpannor

Creativo

Om de är belagda med teflon, bör dessa stekpannor bytas ut vartannat till vart tredje år, eftersom deras konstanta användning frigör upp till 6 giftiga gaser, även om beläggningen verkar intakt. Då är det bättre att byta ut dem oftare, tycker du inte?

Advertisement