Underbara maskros: maskrosbollen förblir torr om den sänks ned i vatten

av Hilda Maria Morgan

10 Januari 2023

Underbara maskros: maskrosbollen förblir torr om den sänks ned i vatten
Advertisement

Hur många gånger som barn och tonåringar har vi inte dröjt kvar på gräsmattan för att samla maskrosor för att få deras små frön att flyga med en utandning? Maskrosblommorna är maskrosens eller maskrosväxtens frön, en mycket vanlig växt på våra ängar tack vare deras fröns förmåga att flyga till och med kilometer bort från moderväxten som bärs av vinden för att föda nya växter. Faktum är att vi hittar många av dem på ängarna och vid sidan av vägarna, tillsammans med de karakteristiska intensiva gula blommorna under sommaren.

Men att transporteras långa sträckor är inte den enda extraordinära förmågan hos dessa små lurviga bollar: har du någonsin försökt sänka ner en fröblomställning i vatten? Om svaret är nej, föreslår vi att du provar det: det kommer att bli ett mycket enkelt experiment som kommer att lämna dig och dina barn mållösa av förvåning.

via @mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

Ett av de vetenskapliga experimenten som föreslagits av @mrs.b.tv på hennes TikTok-kanal hjälper dig att lära dig mer om naturen och de mekanismer som hjälper den att blomstra helt enkelt genom att använda en maskrosboll och ett glas vatten. Att hitta en av dessa fröblomställningar är mycket lätt; när du har en, fyll ett glas med vatten och doppa ner maskrosen upp och ner. Du kommer att se överraskningen när du tar ut den: maskrosbollen kommer att vara helt torr!

Detta är vettigt ur en evolutionär synvinkel, för att maskrosor ska kunna säkerställa att fröna gror och födseln av nya växter måste de vara resistenta mot regn, vilket på detta sätt inte kommer att hindra dem från att sprida sina frön genom att flyga genom luften. Hur är det möjligt? Enkelt: fröblomställningen har förmågan att lagra luft och av denna anledning, när de väl är nedsänkta i vatten, kan de inte bli blöta. Just detta experiment, utfört av en ung tjej för en vetenskapsuppgift, ledde till förverkligandet av en studie av University of Trento, som analyserade denna förmåga att tillämpa den på ingenjörskonst i skapandet av enheter för dykning. Detta är ett exempel på hur vem som helst kan göra extraordinära upptäckter helt enkelt genom att observera naturen och dess dynamik.

Ibland kan naturen lära oss fantastiska saker från det enklaste; titta på videon för att upptäcka det!

Advertisement