Gammalt nagellack och en skål med varmt vatten: upptäck ett knep som du aldrig kommer att sluta använda

av Hilda Maria Morgan

22 Augusti 2023

Gammalt nagellack och en skål med varmt vatten: upptäck ett knep som du aldrig kommer att sluta använda
Advertisement

Vad kan man göra med nagellacken som man glömt i någon låda, som blivit för gamla för att användas på naglarna? Man kanske tycker att det är synd att slänga dem och lyckligtvis är det inte det enda ödet som finns kvar för våra nagellack. Det finns faktiskt ett superkreativt, billigt och framför allt väldigt enkelt sätt att använda dem på igen. Faktum är att allt du behöver är ett och annat gammalt nagellack, gärna av färger som kombinerar sig bra med varandra, och en skål med varmt vatten.

Således är du omedelbart redo att dekorera anonyma porslinsföremål på ett nytt och originellt sätt, med början från muggarna. Nyfiken på hur man gör? Läs vidare.

via Audra Haddock/YouTube

Advertisement
Tutorial via Audra Haddock/YouTube

Tutorial via Audra Haddock/YouTube

Alla som tycker om nagelkonst vet säkert redan hur kombinationen av varmt vatten och droppar av nagellack kan vara mycket användbart för att dekorera på ett originellt och varierande sätt. Och samma teknik kan appliceras på andra ytor än naglarna, som koppar eller porslinsföremål, som har en vit (eller i alla fall ljus) och homogen bakgrund.

Förutom baljan med vatten och nagellacken är det lämpligt att ha en tandpetare och lite pappersservetter tillgängliga.

Fyll alltså plastbehållaren med varmt vatten, det behöver inte koka. Droppa några droppar av nagellack på ytan. Även bara en färg går bra, men genom att blanda olika får du ännu mer intressanta kromatiska effekter. Eftersom emaljernas densitet skiljer sig från vattnets, kommer detta, i kombination med temperaturskillnaden, att göra att emaljen expanderar som en oljefläck och flyter ut på ytan utan att sjunka.

Detta kommer att möjliggöra en mycket enkel dekorationsteknik, genom att du sänker ner föremålen i blandningen: du behöver bara ta koppen med fingrarna vid den punkt där ingen färg kommer att hamna (handtaget eller kanten, till exempel), doppa den i färgfläcken på vattenytan och sedan trycka ner den lugnt och dra upp koppen mycket försiktigt så att den färgade filmen som skapas av glasyrerna fäster på den keramiska ytan.

På så sätt kommer du att dekorera med abstrakta motiv som nästan ser ut som akvareller! Titta på videon för att ta reda på hur enkelt och effektfullt det är.

Advertisement

Alla muggar som har grånat med tiden kommer att bli som nya!

Advertisement