Ha kul med dina barn att göra omedelbar is: det snabba och enkla sättet

av Hilda Maria Morgan

22 December 2022

Ha kul med dina barn att göra omedelbar is: det snabba och enkla sättet
Advertisement

Hur blir vatten till is? En fråga som varje förälder förr eller senare behöver svara på. Vi kan försöka förklara för barnen att kyla bromsar vattenmolekylernas rörelse genom att fixera deras bindningar i en ordnad position, men vi skulle förmodligen sluta med att tråka ut dem och få dem att tappa intresset innan vi löst deras grubbleri. Det bästa sättet för att ge ett heltäckande och roligt svar på denna fråga är att praktiskt uppleva det. Det finns många sätt på vilka barn kan uppleva frysningsprocessen på egen hand; till exempel kan vi begränsa oss till att lämna ett glas vatten utanför fönstret en natt när frost väntas eller ställa det i frysen några timmar så att vattnet blir fast.

Men om även dina barn är otåliga och inte kan vänta så länge, finns det ett sätt för att göra omedelbar is: låt oss upptäcka det tillsammans med videon av @mrs.b.tv.

via @mrs.b.tv/TikTok

Advertisement
@mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

Det finns flera sätt att skapa omedelbar is på, som inte alltid är lätta att göra. Med lite ansträngning och lagom tålamod går det dock att lyckas med experimentet på några sekunder. TikTokern @mrs.b.tv föreslår på hennes sociala kanal många sätt för att lära sig vetenskap samtidigt som man har roligt; bland dessa erbjuder hon oss ett enkelt experiment att visa för våra barn för att tillsammans upptäcka hur is bildas, utan att dock behöva vänta timmar på att denna process ska äga rum.

För att utföra detta mycket enkla experiment räcker det att fylla en flaska vatten och låta den kylas i två timmar i frysen. Efter denna tid, ta en isbit och lägg den i en skål eller på en tallrik. Häll vattnet från flaskan över den så ser du att kuben sakta börjar växa. Detta fenomen är möjligt eftersom vattnet efter två timmar i frysen är nära att frysa och kontakten med isbiten gör att det kan skapa allt större kristaller.

Enkelt och roligt, eller hur? Vi är säkra på att dina barn kommer att dra efter andan av förvåning och känna sig lite som Elsa från Frozen! Förbered alltså vatten och isbitar, öppna videon av @mrs.b.tv och njut!

Advertisement